Carrière

Baas van het IMF? Half miljoen dollar netto en heel veel extraatjes

02 augustus 2019 12:48 Aangepast: 02 augustus 2019 21:07
Jeroen Dijsselbloem in intiem overleg met toenmalig IMF-topvrouw Christine Lagarde in 2015. Beeld © EPA

Als Jeroen Dijsselbloem inderdaad de directeur van het Internationaal Monetair Fonds wordt, dan gaat dat hem financieel geen windeieren leggen. In een klap zal hij een veelvoud verdienen van wat hij nu krijgt.

Op dit moment krijgt Dijsselbloem een salaris van ruim 135.000 euro per jaar bruto, inclusief vakantiegeld. Dat verdient de voormalig minister van Financiën voor zijn werk als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Een baan die hij overigens pas sinds een paar maanden bekleed.

Bestuur bepaalt

Als chef van het IMF verdien je veel meer. Hoeveel precies bepaalt het bestuur bij aantreden, maar het zal waarschijnlijk ruim boven een half miljoen dollar zijn. Christine Lagarde kreeg toen zij aantrad als topvrouw in 2011 een basissalaris aangeboden van 467.940 dollar per jaar.

Ieder jaar is dat salaris gecorrigeerd voor de inflatie in de regio Washington. Een rekensommetje leert dat het salaris van de directeur inmiddels is gestegen tot 517.000 dollar per jaar. Als Dijsselbloem niet minder gaat verdienen dan zijn voorganger, kan hij dus zeker op dat bedrag rekenen.

Geen belasting, lekker veel extra's

Maar dan ben je er nog lang niet. In de eerste plaats omdat medewerkers van het IMF uitgezonderd zijn van het betalen van belasting. Die 517.000 dollar is dus netto. En dat salaris zal ook weer jaarlijks worden verhoogd met de inflatie.

Dan komen de leuke extraatjes er nog bij. We gaan er weer vanuit dat Dijsselbloem niet onder hoeft te doen voor Lagarde: dan krijgt hij jaarlijks nog eens ruim 92.000 dollar netto om een 'levensstandaard’ te onderhouden 'die past bij de positie als managing director'.

De kosten die hiervoor gemaakt worden hoeven niet verantwoord te worden, zegt het IMF er expliciet bij.

Vrouw mag mee op reis

Als laatste zijn er ook nog wat andere onkosten, die ook vergoed worden. Daaronder vallen de kosten die de baas van het IMF redelijkerwijs moet maken voor het uitoefen van zijn functie. Hotelovernachtingen bijvoorbeeld die hij voor zijn werk moet maken. Ook zijn vrouw mag dan mee op kosten van het IMF.

Die laatste categorie daargelaten, zal Dijsselbloem dus zo'n 609.000 dollar per jaar gaan verdienen, belastingvrij. Omgerekend is dat een kleine 549.000 euro per jaar. Ongeveer drie keer de Balkenendenorm, maar dan zonder belasting.

Dag van de waarheid

Vandaag is de dag van de waarheid. De ministers van Financiën van de EU proberen al sinds vanochtend vroeg tot overeenstemming te komen over de kandidaat die naar voren wordt geschoven. Als sinds de oprichting van het IMF komt de topman of - vrouw uit Europa en dus is het vrijwel zeker dat degene die vandaag als winnaar uit de bus komt ook daadwerkelijk de nieuwe IMF-chef wordt.

Jeroen Dijsselbloem, de Fin Olli Rehn en de Bulgaarse Kristalina Georgieva zijn nog in de race. De Portugees Mário Centeno en de Spaanse kandidaat Nadia Calviño hebben zich inmiddels teruggetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Jeroen Dijsselbloem als IMF-baas? 'Hij is de ideale kandidaat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van