Carrière

Ontslag voor Haagse docent die leerling 'terrorist' noemde

01 augustus 2019 10:34 Aangepast: 01 augustus 2019 13:36
Er mag sinds 15 december niet meer geknipt worden Beeld © ANP

Het ROC Mondriaan in Den Haag heeft een docent op straat gezet omdat hij een leerling in de docentenkamer omschreef als 'terrorist'. De Haagse rechtbank geeft groen licht voor het ontslag.

In december kwam de 58-jarige leraar aan de School voor Uiterlijke Verzorging van het ROC Mondriaan na een kappersexamen geërgerd en gefrustreerd de docentenkamer binnen.

Daar uitte hij zijn ongenoegen over een student die zich slecht had voorbereid. De leerling zou geen kappersbenodigdheden bij zich hebben gehad.

Terrorist

Volgens aanwezigen noemde de docent de leerling een terrorist. Toen een collega hem daarop aansprak, zou hij gezegd hebben: "Jij moet je er niet mee bemoeien, jij bent ook een terrorist, dit is mijn land."

Nadat de school een klacht over de uitlatingen had ontvangen van de leerling, liet ze een onderzoek uitvoeren en schorste de docent. Vervolgens stapte de instelling naar de rechter om het dienstverband te ontbinden.

Hoe de opmerking van de docent in de lerarenkamer terechtkwam bij de leerling blijkt niet uit het vonnis. 

Onacceptabel taalgebruik

Volgens het ROC heeft de leraar de gedragscode geschonden die intimideren, discrimineren en pesten verbiedt. Bovendien bleek de docent in 2012 en 2014 al eerder berispt wegens 'onacceptabel taalgebruik'. De school had hem daarvoor een cursus laten volgen en hem gewaarschuwd dat herhaling kon leiden tot ontslag.

Het ROC Mondriaan, waaronder 28 scholen met 30.000 leerlingen vallen, beschouwt de uitlatingen volstrekt onacceptabel, mede omdat de instelling medewerkers en leerlingen heeft met verschillende etnische achtergronden en geloofsovertuigingen. Ook zouden de opmerkingen het imago van de school kunnen schaden.

Ontkenning

Tijdens de rechtszaak ontkende de docent dat hij de leerling en zijn collega terroristen had genoemd. Volgens hem sprak hij over 'leerlingen die de opleiding terroriseren'. Toen de collega hem vroeg of hij dat ook van hem dacht, zou hij dat juist hebben ontkend.

Ook stelde de docent dat hij zestien jaar les geeft aan studenten waarvan ongeveer de helft van allochtone afkomst is en dat hij nooit klachten over racistische of discriminerende bejegening heeft gekregen.

Stoom afblazen

De kantonrechter acht het verweer van de docent ongeloofwaardig, tegen de achtergrond van getuigenverklaringen en zijn latere spijtbetuigingen.

Hoewel de rechter begrijpt dat docenten soms stoom moeten afblazen, zou de betreffende leraar veel te ver zijn gegaan. Omdat de uitlatingen van de docent 'discriminerend, ongepast en niet respectvol' zijn en in strijd met de gedragscode, mag het ROC de man ontslaan.

Omdat het gedrag van de docent niet 'ernstig verwijtbaar' is, moet de school hem wel een ontslagvergoeding van ruim 50.000 euro betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van