Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Inhaalslag in cao's juli: lonen stijgen met ruim 3 procent

31 juli 2019 10:31 Aangepast: 31 juli 2019 11:30
Militairen krijgen er dit jaar en volgend jaar in totaal 6,3 procent loon bij. Beeld © ANP

Het duurde even voor de economische voorspoed zich vertaalde in loonsverhogingen, maar het is zover. Van de cao's die in juli zijn afgesloten, stegen de lonen gemiddeld met meer dan 3 procent. Dat is vooral te danken aan de overheid.

In juli werden 10 akkoorden gesloten, blijkt uit de cao-kijker van werkgeversvereniging AWVN. Gemiddeld stegen de lonen van die cao's met 3,13 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de economische crisis uitbrak in 2008. 

Overheid het gulst

In de afgelopen maanden werden de loonsverhogingen al steeds hoger die in cao's werden afgesproken. In mei bijvoorbeeld kwam de gemiddelde loonsverhoging van de in die maand afgesloten cao's uit op gemiddeld 2,96 procent

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

'Er is minder ruimte om lonen te verhogen dan gedacht'

Dat in juli de grens van 3 procent werd geslecht, is vooral te danken aan het akkoord dat is gesloten tussen defensie en de vakbonden. Militairen en burgers in dienst van het ministerie van Defensie krijgen er uitgesmeerd over dit en volgend jaar 6,3 procent bij. 

De overheid is sowieso de werkgever waar de lonen het hardst omhoog gaan in de nieuwe cao's. Alleen in de zorg is de gemiddelde loonsverhoging meer dan 3 procent. In andere sectoren blijven de loonstijgingen dit jaar nog onder de 3 procent, blijkt uit de cijfers van AWVN.

Vertraging van 1,5 jaar

Dat de economie al enkele jaren als een tierelier draait, maar dat de salarissen nu pas substantieel stijgen is verklaarbaar volgens de brancheorganisatie.  "Als het economisch beter gaat, duurt het vaak langer voordat de lonen ook stijgen. Daar zit een vertraging in van een tot anderhalf jaar", zegt woordvoerder Jannes van der Velde.

Dat werkt ook de andere kant op: "Als het nu economisch minder gaat, betekent dat niet dat de lonen meteen minder hard stijgen. Dat heeft een remweg nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dikke loonsverhoging? Vergeet het maar: 'alleen voor jobhoppers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van