Personal finance

Doorverkopers dure Formule 1-tickets Zandvoort moeilijk te pakken

30 juli 2019 06:57 Aangepast: 30 juli 2019 11:49

Met dreigende taal schrikt de Dutch GP mensen af die proberen te verdienen aan kaartjes. Kaarten die boven de kostprijs worden verkocht, zouden geblokkeerd gaan worden. Maar dat is nog niet zo makkelijk gedaan, ontdekte RTL Z.

De ticketloting was nog geen uur geweest of de eerste advertenties op Marktplaats doken al op. Dutch GP, de organisatie achter de Formule 1 race in Zandvoort liet meteen weten dat ze verkoop via onbekende kanalen afraden.

Doorverkopen, dan ongeldig?

Daar voegde sportief directeur Jan Lammers nog aan toe: "Bovendien, kaarten boven de vastgestelde prijs kopen is te allen tijde onverstandig omdat het niet toegestaan is kaarten op deze manier te verkopen. De kans is groot dat Dutch GP deze kaarten ongeldig gaat verklaren."

Ook in de ticketvoorwaarden staat duidelijk vermeld dat doorverkopen boven de ticketprijs niet mag en dat kaartjes dan geblokkeerd kunnen worden. Volgens Jasmijn Dielesen van de ACM is het blokkeren dan ook toegestaan. "Er is geen wet die dat verbiedt. Het belangrijkste is dat je er duidelijk over bent."

Scheuren over Circuit Zandvoort: zo gaat een rondje eruitzien

De pitsstraat is nog te klein, bochten moeten ruimer worden gemaakt en sommige vangrails verplaatst. Het circuit van Zandvoort wordt eindelijk weer klaargestoomd voor de Formule 1.

Doorverkoop voor marktplaats niet te controleren

Moeten alle doorverkopers dan massaal vrezen voor geblokkeerde tickets? Dat lijkt mee te vallen. BijlPR, het pr-bureau dat namens Marktplaats spreekt, laat weten dat controleren op te hoge ticketprijzen niet te doen is.

"Marktplaats zorgt ervoor dat een koper en verkoper bij elkaar kunnen komen. Maar wij zien verder niet toe op de koop. Wij verstrekken dus ook geen gebruikersgegevens aan de Dutch GP", verklaart het pr-bureau.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

F1-kaartjes voor Zandvoort toegewezen: handel barst los op Marktplaats

Niet illegaal

Wat het nog eens lastiger maakt is dat het doorverkopen van kaartjes niet illegaal is. "We kunnen niet opeens de doorverkoop van Formule 1 kaartjes gaan blokkeren. Dat zou ook verkopers duperen die de toegestane prijs aanbieden", legt BijlPR uit.

"Het enige wat kan is dat een gebruiker of DutchGP een advertentie ziet die mogelijk fraudeleus is en die melden. Dan kan Marktplaats per advertentie kijken of er sprake is van oplichting. Maar omdat het verkopen van kaarten volgens de wet mag is het niet opeens fraude. Het is aan de gebruiker om eventuele beperkende voorwaarden te handhaven en dat is de verantwoordelijkheid van koper en verkoper."

Mocht Marktplaats dus een advertentie zien waar de kaartjes te duur worden aangeboden, kunnen zij alsnog niets doen. "Wij verstrekken geen gegevens aan DutchGP. Daarnaast weet je ook niet of de prijs die bij een advertentie of een bod staat echt klopt.  Het kan dat er een bepaald bedrag staat terwijl er later bij onderling contact tussen de koper en verkoper een ander bedrag is afgesproken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geluk wordt pech: voor duizenden euro's aan onnodige F1-tickets

Doorverkoop dan volledig risicovrij?

Is het dan vooral grootspraak van de organisatie? "Een loos dreigement zou ik het niet willen noemen. Ik begrijp dat zij de doorverkoop willen tegengegaan. Maar de regels van Marktplaats staan ticketverkoop wel toe." 

Helemaal loos lijkt het dreigement ook niet legt Dielesen van de ACM uit. "Doordat er geen wet over is, zijn er ook geen regels over wat je dan moet bewijzen voor je de kaartjes blokkeert. Dat ligt echt bij de aanbieder van de tickets. In dit geval de DutchGP." 

Hoe de Dutch GP die bewijslast gaat verzamelen willen ze echter niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis huren tijdens GP Zandvoort? Dat is dan 18.900 euro (ex. btw)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van