Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

'Dijsselbloem met vier anderen op shortlist IMF, Carney uit de race'

27 juli 2019 11:11 Aangepast: 27 juli 2019 11:38
Dijsselbloem werd eerder de ideale kandidaat genoemd. Beeld © Getty

Oud-minister Jeroen Dijsselbloem is een van de vijf overgebleven kandidaten voor de felbegeerde functie van directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zijn geduchte Britse concurrent Mark Carney zou zijn afgevallen.

Dat heeft een ambtenaar van het Franse ministerie van Financien gezegd tegen Bloomberg. Naast Dijsselbloem zijn de Spaanse Nadia Calviño, de Portugees Mário Centeno, de Bulgaarse Kristalina Georgieva en de Fin Olli Rehn nog in de race.

Opvallend: Mark Carney, het hoofd van de Bank of England, wordt niet genoemd. De Brit werd eerder nog gezien als een kansrijke kandidaat, maar valt mogelijk af wegens de moeizame ontwikkelingen rond de naderende brexit. 

Volgens de bronnen van Bloomberg leidt Frankrijk het selectieproces voor de felbegeerde functie bij het IMF.

Draghi: geen kandidaat

Huidig IMF-baas Christine Lagarde vertrekt per 1 november naar de Europese Centrale Bank, waar ze de opvolger wordt van president Mario Draghi. De Italiaanse econoom liet afgelopen donderdag weten zelf geen interesse te hebben om in te stappen bij het IMF.

De naam van Dijsselbloem zingt al langer rond in Washington, waar het IMF zetelt. De machtige financiële instelling wordt traditioneel geleid door een Europeaan.

Waardering als voorzitter Eurogroep

Dijsselbloem zou een streepje voorhebben op de andere kandidaten door zijn opgedane ervaringen als voorzitter van de Eurogroep tussen 2013 en 2018. Hoewel hij niet geliefd is in sommige zuidelijke Europese landen, kreeg de oud-minister van Financiën waardering voor zijn standvastigheid tijdens de Griekse schuldencrisis en bij ingrijpende hervormingen van Europese banken.

Hoewel Lagarde officieel aftreedt op 12 september, wil het IMF het selectieproces op 4 oktober hebben afgerond, zo maakte het gisteren bekend.

Wie de baas wil worden van het IMF moet volgens de instelling zijn of haar bestuurlijke en diplomatieke vaardigheden hebben aangetoond, objectief en onpartijdig zijn en ook een 'effectieve communicator' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

Jeroen Dijsselbloem als IMF-baas? 'Hij is de ideale kandidaat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore