Personal finance

Fortnite hoort bij de topsporten, als je naar prijzengeld kijkt

26 juli 2019 19:15 Aangepast: 26 juli 2019 21:40
De winnaar van het WK Fortnite mag 2,7 miljoen euro op zijn rekening schrijven. Beeld © ANP

Waar oudere generaties nog wel eens lacherig doen over het fenomeen e-sports, hoeft het WK Fortnite in elk geval qua prijzenpot niet onder te doen voor andere sporten: er is dit weekend omgerekend 27 miljoen euro te verdelen.

Dat lijkt veel, zeker als je bedenkt dat sommige kanshebbers op de titel nog niet eens stemgerechtigd zijn. Bijvoorbeeld de 17-jarige Nederlander Dmitri "Mitr0" van de Vrie, die een duo vormt met de Brit Faze Mongraal (15). Maar hoe verhoudt het prijzengeld van de Fortnite World Cup zich tot andere grote sportevenementen?

Het WK Fortnite komt binnen op de negende plaats in onze ranglijst van grootste evenementen per sport in de wereld. Daarmee blijft het – in elk geval qua prijzengeld – de Super Bowl voor, de jaarlijkse finale van het American Football-seizoen.

Wat is Fortnite?

Mocht je het spel, of eigenlijk de spelvariant Battle Royale, niet kennen: het is een schietspel waarbij je met 100 spelers op een eiland belandt, die je allemaal moet proberen uit te schakelen. Degene die overblijft wint. Een simpel spelconcept dat goed aan lijkt te slaan. Wereldwijd zijn er 250 miljoen mensen met een Fortnite-account.

Dit zijn de andere evenementen uit de top tien:

1. Voetbal: UEFA Champions League

Het grootste toernooi van de grootste sport ter wereld was het afgelopen seizoen goed voor in totaal 2,04 miljard euro aan prijzengeld. Winnaar Liverpool incasseerde 74,35 miljoen.

In tegenstelling tot sommige Amerikaanse teamsporten is het prijzengeld in de Champions League bestemd voor de teams, niet voor individuele spelers. De spelers profiteren doorgaans indirect, via winstbonussen die zij in hun contract met hun club hebben staan.

2. Autosport: Formule 1

De koningsklasse van de autosport staat bekend als een miljoenenbal. Dat is terug te zien in het prijzengeld, hoewel de Formule 1 niet publiceert hoeveel prijzengeld er precies naar welk team gaat. Het is een publiek geheim dat de totale prijzenpot vorig seizoen uitkwam op 820 miljoen euro.

De organisatie baseert de verdeling van de bonussen op een ingewikkelde berekening. Maar het komt erop neer dat winnaar Lewis Hamilton 42 miljoen wist binnen te harken. Voor zijn team dan. Net als in het voetbal moeten coureurs het hebben van winstbonussen die zij van hun eigen team krijgen uitgekeerd.

3. Boksen: Mayweather vs. McGregor

Dat is in de bokswereld wel anders. Daar kunnen grote gevechten zowel de winnaar als de verliezer in één klap miljonair maken. Een extreem voorbeeld is het gevecht tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor, dat twee jaar geleden plaatsvond.

Winnaar Mayweather hield omgerekend 247 miljoen euro over aan het avondje boksen. Verliezer McGregor kwam er met 76 miljoen ook niet slecht vanaf.

4. Honkbal: World Series

Het belangrijkste honkbaltoernooi van Amerika werd vorig jaar gewonnen door de Boston Red Sox. De 66 spelers van het team mochten als beloning omgerekend 28 miljoen euro aan prijzengeld verdelen, ruim vier ton per persoon.

Ook de spelers van de verliezende teams mochten bonussen verdelen. Alles bij elkaar kwam de prijzenpot op 79 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreem populaire game Fortnite lokt e-sporters met 100 miljoen dollar

5. Poker: World Series of Poker

In hoeverre poker als sport valt te classificeren, daarover zullen de smaken verschillen. Feit is dat de prijzenpotten bij de grote pokertoernooien goed gevuld zijn. Zo won de Iraans-Duitse pokeraar Hossein Ensan eerder deze maand 9 miljoen euro toen hij de World Series of Poker op zijn naam schreef. De totale prijzenpot was met 72 miljoen euro een van de hoogste ooit in het poker.

6. Golf: FedEx Cup

Volgende maand vindt in de Verenigde Staten het belangrijkste golftoernooi ter wereld plaats, of eigenlijk een drieluik van toernooien. Vergeleken met vorig seizoen is de prijzenpot flink gegroeid van omgerekend 31 miljoen naar 54 miljoen euro. De winnaar mag daarvan 13 miljoen euro in zijn zak steken.

7. Tennis: US Open

De VS zijn ook het toneel van het bestbetaalde tennistoernooi van de wereld. Zowel mannen als vrouwen kunnen 3,5 miljoen euro bij elkaar tennissen als ze begin september de US Open winnend afsluiten. Enkelspelers die er in de eerste ronde uitvliegen kunnen nog altijd rekenen op een kleine €10.000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prins Harry over Fortnite: 'Zou verboden moeten worden'

8. Paardenraces: Dubai World Cup Night

De  Dubai World Cup Night is een van de jaarlijkse hoogtepunten op de wereldwijde paardensportkalender. Het evenement bestaat uit verschillende races met een totale prijzenpot van 31 miljoen euro. De winnaar van het hoogtepunt van het weekend, een race van een-en-een-kwart mijl, wint 11 miljoen euro.

9. E-sports: Fortnite World Cup

De deelnemers spelen om 27 miljoen euro. Zowel de winnaar van het enkeltoernooi, als het winnende koppel in het duotoernooi mag omgerekend 2,7 miljoen euro in de zak steken. Alle deelnemers die bij de eerste honderd eindigen, krijgen 45.000 euro mee naar huis.

10. American Football: Super Bowl 2019

Hoewel American Football de grootste sport is in de Verenigde Staten, is het prijzengeld van de Super Bowl opvallend bescheiden. De New England Patriots, die in februari de belangrijkste wedstrijd van het jaar wonnen, mochten zo'n 8,8 miljoen euro verdelen over hun 92 (!) spelers. Dat is voor veel spelers een leuke bijkomstigheid. Over het algemeen hebben zij sowieso al zeer lucratieve contracten afgesloten bij hun teams.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van