Personal finance

F1-kaartjes voor Zandvoort toegewezen: handel barst los op Marktplaats

23 juli 2019 16:00 Aangepast: 23 juli 2019 16:38
Max Verstappen op het Circuit Park Zandvoort. Beeld © ANP

Formule 1-fans met geluk kregen vandaag een langverwachte mail: "Ben jij klaar voor het spektakel? Maak dan je riemen vast voor het ultieme racefestival." Toch wil niet iedereen met een kaartje zelf gaan kijken in Zandvoort. De eerste plaatsbewijzen staan al op Marktplaats en er wordt gretig op geboden.

Zo verkoopt iemand zes golden passe-partouts, kaarten voor drie dagen, voor 6000 euro. Originele prijs: 3075,99 euro. De eerste biedingen zijn binnen. Hoewel niet te achterhalen hoe serieus deze persoon is, zegt iemand op het moment van schrijven er bijna 10.000 euro voor over te hebben.

Miljoen aanvragen

Een ander verkoopt twee kaarten voor twee dagen aan de main straight met een originele prijs van 1185,99 euro voor 2000 euro met de tekst: "Kunnen nog op eigen naam worden gezet, gewoon bij mij aan huis. Contant betalen." 

De eerste Grand Prix op Zandvoort in 35 jaar is populair want er zijn meer dan een miljoen kaarten aangevraagd. Per dag kunnen er 105.000 toeschouwers terecht.  

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Komst Formule 1 laat kassa rinkelen voor Zandvoortse hoteliers

Doorverkopen met winst mag niet

De handel in kaarten komt voor de organisatie niet als verrassing. "We zijn in onze voorwaarden al heel duidelijk: commercieel doorverkopen mag niet", aldus woordvoerder Simon Keijzer van de Dutch GP.

Dat geldt ook voor particulieren. Je mag de kaarten wel doorverkopen maar er niet aan verdienen. Komt de organisatie erachter, dan worden tickets ongeldig gemaakt.

"Wij kijken ook naar wat er gebeurt en Marktplaats heeft weer contact met de politie." Hoewel een waterdichte controle op misbruik lastig is, wordt het eventuele oplichters wel zo lastig mogelijk gemaakt, zegt hij. Zo kunnen de uiteindelijke toegangsbewijzen in 2020 alleen op naam worden verkregen.

Vandoor gaan met geld

Ter verduidelijking: Piet heeft kaarten besteld en toegewezen gekregen en verkoopt ze aan Janine. In 2020 krijgt Piet een mail dat de toegangsbewijzen kunnen worden verstuurd en op welke naam ze mogen. Dan moet Piet nog wel contact hebben met Janine en alles willen regelen. 

Keijzer: "Dan moet je dus wel hele goede afspraken maken met een koper. Die moet in 2020 voor jou de toegangsbewijzen regelen." En dan is het hopen dat iemand er niet vandoor is met je duizenden euro's, zegt hij.

Heb je tickets toegewezen gekregen die je toch niet kan of wil gebruiken? Begin 2020 wordt er een site beschikbaar gemaakt, waar je de tickets betrouwbaar kunt doorverkopen, aldus de organisatie. 

Tickets op naam zetten

De gelukkigen die via een loting kaarten hebben gekregen krijgen morgen de betaallink en moeten dan binnen vijf werkdagen betalen. Indien dat niet lukt mag je de link doorsturen naar iemand anders die de betaling voor je kan doen.

Maar, zo wordt gewaarschuwd in de mail: de tickets blijven echter te allen tijde jouw eigendom en verantwoordelijkheid. Wie betaalt, krijgt een bevestiging en het toegangsbewijs krijg je in 2020.

Betrouwbaarheid kaartjes

Stel: je gaat ervoor en koopt via Marktplaats twee kaarten. Hoe weet je of je niet opgelicht wordt? Dat is lastig. Marktplaats heeft algemene tips voor veilig handelen, maar met kaartjes die nog niet uitgereikt zijn, maar alleen toebedeeld wordt dat lastig. Een mail kan immers gemanipuleerd zijn.

Op Weetwaarjekoopt.nl vind je een hele trits aan sites waar je veilig kaartjes kan kopen. De belangrijkste en meest bekende zijn Ticketmaster, Eventim, Nationale Theaterkassa en Ticketpoint. 

Als één van de betrouwbaarste geldt Ticketswap. Verkopers mogen maximaal 20 procent meer vragen dan de originele prijs. Dat voorkomt keiharde oplichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van