Ga naar de inhoud
Carrière

Uitzondering voor zzp'ers: ze mogen prijsafspraken maken van ACM

Een bouwvakker aan het werk in Rotterdam. Beeld © ANP

Onderling afspraken maken over tarieven is voor bedrijven uit den boze. Toezichthouder ACM maakt voor zzp'ers een uitzondering op de strenge regels. Dat is mede vanwege het kabinetsplan voor een minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro.

Het is verboden om onderling prijsafspraken te maken, omdat dit kan zorgen voor concurrentievervalsing. En dat heeft vaak hogere prijzen voor de consument als gevolg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of bedrijven zich aan deze regels houden. 

Maar voor zzp'ers maakt de toezichthouder nu dus een uitzondering, met een concept voor een 'Leidraad tariefafspraken zzp'ers'. "Markten werken niet goed als zzp'ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen", legt Martijn Snoep, de bestuursvoorzitter van de ACM, uit in een persbericht

Geen verschil met werknemer

Zzp'ers mogen, in bepaalde situaties, wel onderling overleggen over wat voor tarief zij hun opdrachtgevers zullen rekenen. De kartelwetgeving geldt niet voor zzp'ers die 'zij-aan-zij' werken met mensen die in dienst zijn van het bedrijf dat hen inhuurt.

Voorwaarde is wel dat er in hun dagelijkse werkzaamheden geen verschil is met dat van de werknemers van de opdrachtgevers.

Voor schijnzelfstandigheden

Het plan is vooral bedoeld voor de zogenaamde schijnzelfstandigen: mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die geen vast contract hebben, maar wel vaak voor maar een bedrijf werken.

Omdat zij erg afhankelijk zijn van een opdrachtgever, is het moeilijk voor hen om te onderhandelen over een tarief. Als zij met collega-zzp'ers afspraken kunnen maken, staan zij sterker tegenover het bedrijf. 

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp'ers

Kabinetsplan

Dat de ACM zzp'ers toestaat om prijsafspraken te maken, iets dat ten strengste verboden is voor bedrijven, is noodzakelijk om het kabinetsplan voor een minimumtarief voor zzp'ers door te kunnen laten gaan.

Het kabinet wil een minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp'ers, dat moet gaan gelden vanaf begin 2021. Dat is volgens het kabinet nodig omdat er anders te veel zzp'ers het risico lopen niet rond te kunnen komen vanwege te lage tarieven. 

De ACM gaat zzp'ers die nu al afspraken maken over dit minimumtarief, ook geen boete opleggen. 

Een verplicht pensioen voor ZZP'ers? Goed idee!

03:03
Een verplicht pensioen voor zzp'ers betutteling? Niet als je bedenkt dat een zzp'er zo'n drie ton nodig heeft voor z'n oude dag en lang niet genoeg spaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van