Personal finance

Nabestaandenpensioen op de schop: 'Betaal vijf jaarsalarissen uit'

22 juli 2019 11:14 Aangepast: 22 juli 2019 16:37
Beeld © Getty Images.

Partners van overleden werknemers zouden vijf jaarsalarissen van het pensioenfonds als nabestaandenuitkering moeten krijgen. Dat is het voorstel van vakbonden en werkgevers aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is sceptisch.

In het voorstel, in handen van de Volkskrant, staat dat de partner bij het pensioenfonds twee keuzes krijgt: een uitkering uitgesmeerd over vijf jaar, of het geld gebruiken voor een levenslange uitkering.

Deze uitkering moet het huidige ingewikkelde systeem van het nabestaandenpensioen vervangen, zodat een grote armoedeval bij het overlijden van een partner wordt voorkomen, schrijft de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden krijgen vaak minder pensioen dan verwacht

Modernisering van het pensioenstelsel

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken had de vakbonden en de werkgevers gevraagd met een visie op het nabestaandenpensioen te komen. Hun voorstel moet onderdeel worden van de algehele modernisering van het pensioenstelsel.

De kamerleden Eppo Bruins (ChristenUnie) en Pieter Omtzigt (CDA) dienden in juli 2018 een initiatiefnota in over het nabestaandenpensioen. Hierin schetsen ze met rekenvoorbeelden wat er in hun ogen mis is met het huidige systeem. Bij het overlijden van de partner voordat die met pensioen is, komt een grote armoedeval voor. Ze vroegen de minister daarom om onderzoek te laten doen naar een adequate nabestaandenpensioenvoorziening.

Vooral als je van baan wisselt kun je veel recht op nabestaandenpensioen kwijtraken, zegt Omtzigt tegen RTL Z. "Het kan zo de helft of twee derde van je pensioen schelen."

Schrijnende gevallen

Omtzigt strijdt al een paar jaar voor een beter nabestaandenpensioen. Maar nu de contouren van het nieuwe plan zichtbaar worden, is hij sceptisch. 

"Het is goed dat de sociale partners lijken in te zien dat ze hun eigen stelsel kapot hebben gemaakt met ingewikkeldheden. Maar is er straks bijvoorbeeld ook een uitkering als je geen werkgever meer hebt door ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid?", zegt Omtzigt tegen RTL Z. "Of vervalt dan je hele pensioenaanspraak en blijft er een huilende weduwe achter, die ziet dat de hele opgebouwde pensioenpot van haar 60-jarige partner vervalt? Als dat zo is, blijven er zeer schrijnende gevallen over."

'Vijf jaarsalarissen te weinig' 

Hij stelt ook zijn vraagtekens bij het plan met de vijf jaarsalarissen. "Vijf jaarsalarissen klinkt leuk, maar wat betekent het voor iemand die op haar 55e weduwe wordt omdat de man op 60-jarige leeftijd overlijdt? Dan heeft het pensioenfonds vaak veel meer dan vijf jaarsalarissen aan vermogen opgebouwd", stelt Omtzigt.

Het zou goed zijn als naast de uitkering een deel van de opbouwde pensioenpot beschikbaar blijft voor de nabestaanden, vindt hij. "Bijvoorbeeld voor een levenslang ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen. Dat zou er immers ook geweest zijn als die persoon na de AOW-leeftijd overleden was."

Rekenvoorbeeld

Netspar, een kennisinstituut voor pensioen en ouderdom, analyseerde eind vorig jaar al dat er problemen zijn rondom het nabestaandenpensioen. In een brief geven zij het volgende rekenvoorbeeld: 

Een man en een vrouw werken allebei parttime, voor 80 procent. Daarmee verdienen ze 1,6 keer modaal. Ze hebben al een kind, maar bij de geboorte van de tweede overlijdt de moeder.

Ze hebben een overlijdensverzekering voor de hypotheek, maar omdat de man zelf genoeg verdient wordt hij gekort op de ANW-uitkering. Het nabestaandenpensioen bij de werkgever van de vrouw is 28 procent van haar inkomen. Bij de werkgever van de man is momenteel geen ruimte om meer te gaan werken. 

Inkomen voor het overlijden:

Man: 28.000 euro Vrouw: 28.000 euro Totaal: 56.000 euro

Na het overlijden:

Man: 28.000 euro ANW-uitkering: 3.400 euro Nabestaandenpensioen: 7.840 Totaal: 39.240

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van