Ga naar de inhoud
Life

Burning Man komt naar Nederland (maar je kunt er niet heen)

Beeld © ANP

Het is zo exclusief dat je er niet eens meer heen kunt: Burning Man. Het creatieve festival komt in juli voor het eerst naar Nederland. Drie dagen lang kunnen liefhebbers zich onderdompelen in een ideële wereld waarin geld en hiërarchie geen rol spelen.

Alhoewel: festival... De organisatie noemt het zelf 'een stad voor een week', vertelt Sander Koppelaar. De ondernemer was in 2011 op Burning Man, het eerste jaar dat het festival uitverkocht was. "Het is ongeveer zo groot als de complete Amsterdamse grachtengordel en zo decentraal georganiseerd dat het echt als een stad voelt", beschrijft hij.

Eens per jaar trekken duizenden mensen naar de woestijn in Nevada om daar een compleet dorp op te bouwen. Na een week verlaten ze het terrein en lijkt het alsof er nooit iets is geweest.

Kleinschalig: 750 bezoekers

Het evenement is gebaseerd op tien principes, waaronder samenhorigheid en zelfexpressie. De laatste paar jaar is het in Amerika helemaal uitverkocht, in maart gingen er zelfs 30.000 tickets in een half uur over de virtuele toonbank.

Het Nederlandse feest is niet zo groot: uit een bericht op de website van de gemeente Barneveld blijkt dat er plaats is voor maximaal 750 bezoekers. Daarvan kunnen er 500 blijven slapen.

 

Photo by @MrandMrsAdventure | Ruh-roh. | #burningman #blackrockcity #brc

Een foto die is geplaatst door Burning Man (@burningman) op

 

Tickets uitverkocht

Geïnteresseerden konden een ticket kopen om lid te worden van de community. Alleen leden krijgen toegang tot de uiteindelijke ticketverkoop voor het Veluwse evenement. Inmiddels zijn deze kaartjes uitverkocht

Burning Man wordt al bijna drie decennia gehouden, maar kreeg afgelopen jaren wereldwijd veel bekendheid omdat beroemdheden foto's op Instagram plaatsten, zoals topmodel Karlie Kloss (foto onder).

Burning Man Nevada: overleven in de woestijn

Koppelaar werd er jaren geleden al toe aangetrokken nadat hij erover gelezen had. "Het is niet gemakkelijk om een week in de woestijn te overleven, dus je trekt ook mensen aan die er wat voor over hebben."

 

braving the burning man storm -- #latergram

Een foto die door karliekloss is geplaatst op

Wie eenmaal is gearriveerd, belandt bijna in een fantasiewereld. Een strak festivalschema is er niet, in plaats daarvan worden bezoekers een week lang om de haverklap verrast. "Dan loop je een tent binnen en maken mensen de heerlijkste cocktails, gewoon omdat ze dat leuk vinden. Of beland je ergens waar een wereldberoemde DJ voor twintig man draait", vertelt hij.

Geld is onbelangrijk

Geld speelt geen rol in de tijdelijke stad, zegt Koppelaar. "Veel mensen denken dat er een ruilsysteem is, maar dat klopt niet helemaal: er is een gift economy. Je doet dingen zonder dat je iets terug wilt. Dat schept een enorme rust."

Op foto's zijn bezoekers in kleurige en fleurige outfits te zien. Dat is typisch Burning Man, vertelt Koppelaar. "Alles en iedereen loopt daar rond, er zijn mensen van over de hele wereld. Ik denk dat sommige mensen die outfits echt als een uitlaatklep zien, maar er zijn ook anderen die het aantrekken omdat ze het gewoon lachen vinden."

 

Desert time

Een foto die is geplaatst door Mohamedhadid (@mohamedhadid) op

Meer locaties in de wereld

Na een week moest Koppelaar weer even wennen aan de 'gewone' wereld, vertelt hij. "Maanden na het evenement zijn er overal ter wereld nog zogenaamde decompressiefeesten, waar mensen weer samenkomen." Hij wil ooit nog wel eens terug, "maar de voorbereidingen en reis kosten veel geld en ik wil ook nog veel andere plekken in de wereld zien." Een ticket voor de Amerikaanse Burning Men kost 390 dollar, daar komen alle extra kosten zoals een slaapplaats, vliegticket, kleding, water en voedsel nog bovenop.

Nederland is niet het enige land waar een lokale versie van Burning Man gevierd wordt: afgelopen weekend was er bijvoorbeeld een festival in Israël met 8000 deelnemers.