Carrière

Mailbox dicht, telefoon uit: hoe bereikbaar moet je zijn tijdens vakantie?

19 juli 2019 06:14 Aangepast: 19 juli 2019 12:14
We zijn bijna altijd en overal bereikbaar. Beeld © ANP

Vandaag en morgen trekken weer veel Nederlanders richting het zuiden voor hun welverdiende weekjes rust aan de Côte d'Azur of de Costa Brava. Toch is rust een betrekkelijk begrip, want veel mensen blijven op de hoogte van het wel en wee op werk. Terwijl dat wettelijk helemaal niet hoeft.

Even wat mails lezen, dat telefoontje van een belangrijke klant aannemen of een appje van een collega beantwoorden. Een derde van de Nederlanders onderbreekt af en toe de vakantiepret om te werken, concludeerde onderzoeksbureau Multiscope eerder. Een op de tien doet dat zelfs dagelijks.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het vaak de baas is die erom vraagt. Een op de vijf medewerkers geeft aan dat er expliciet van ze wordt verwacht dat ze bereikbaar zijn voor hun werk tijdens de vakantie. Kan je baas je daartoe dwingen?

Op je strepen staan

Nee, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. Wie zich er goed bij voelt, moet dat natuurlijk vooral doen, maar wettelijk ben je nergens toe verplicht. "Het is heel simpel: je werkgever heeft niets te zoeken in je vakantie. Dus je bent niet verplicht om de telefoon op te nemen."

Wel is het in sommige branches of functies van belang dat je bereikbaar bent. "Maar dat moet dan in goed overleg. Juridisch gezien kun je op je strepen gaan staan en niet opnemen."

Miniatuurvoorbeeld
Tips:

Blijven doorwerken vanaf je vakantieadres? Zo voorkom je dat

Binnen twee weken reageren

Omdat de wet zo duidelijk is, zijn er nauwelijks rechtszaken over gevoerd over bereikbaarheid. Anders is dat bij het opnemen van verlofdagen.

"Het uitgangspunt is dat de werknemer zelf bepaalt wanneer en hoe lang hij op vakantie gaat", zegt Van Gelderen. Vervolgens moet de werknemer zijn verzoek schriftelijk voorleggen aan zijn werkgever, die op zijn beurt twee weken de tijd heeft om te reageren.

Serieuze redenen

Doet hij dat niet, dan is je werkgever stilzwijgend akkoord gegaan. Maar als hij binnen die termijn 'gewichtige redenen' noemt waarom je in de periode niet gemist kan worden, dan kan de werkgever een streep door je vakantieplannen zetten.

"Hij moet dan wel serieuze redenen hebben. Bijvoorbeeld dat het bedrijf maar klein is en er al drie mensen met vakantie gaan", zegt Van Gelderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrij vragen voor vakantie? Dit is wat je werkgever mag weigeren

Ontslag op staande voet

En als je dan al geboekt hebt? Als de argumenten van je werkgever sterk zijn, dan heb je pech en mag je niet met vakantie. Ga je toch, dan kan dat tot ontslag leiden.

Dat overkwam een begeleider van een GGZ-instelling vorig jaar. Hij was aan het re-integreren nadat hij was arbeidsongeschikt was geraakt. Tijdens dat traject deed hij een verlofaanvraag die zijn werkgever afwees, omdat het zijn re-integratie in de weg zou staan.

De begeleider besloot toen zonder toestemming ruim drie weken op vakantie te gaan. Dat leidde tot ontslag op staande voet. Er volgde een rechtszaak, maar de rechter zag geen grond om het ontslag te vernietigen.

Grotduiken en toerskiën

Dan zijn er nog de risicovolle vakanties. Wie gaat grotduiken, toerskiën, paragliden of wildwatervaren loopt meer risico om arbeidsongeschikt te raken dan iemand die met een boek voor zijn tentje op de Veluwe gaat zitten. Maakt dat uit voor je werkgever?

Nee, zegt Van Gelderen."Werkgevers hebben niets te zeggen over wat je tijdens je vakantie gaat doen." Als een werknemer tijdens een klimvakantie in de Alpen zijn rug breekt en arbeidsongeschikt raakt, dan is dat heel vervelend voor de baas, maar hij moet gewoon doorbetalen.

Knieblessure door zaalvoetbal

"Alleen als een werknemer door opzet arbeidsongeschikt raakt, dan kan ontslag door de rechter gehonoreerd worden", aldus Van Gelderen. De advocaat wijst erop dat dit in de praktijk eigenlijk nooit voorkomt, want niemand probeert met opzet gewond te raken.

Wel heeft het Hof in Arnhem een werkgever een keer in het gelijk gesteld toen deze een chauffeur weigerde door te betalen bij ziekte. De chauffeur speelde zaalvoetbal. Zijn baas benoemde verschillende keren de risico's van dat spel.

De chauffeur liep eerst een knieblessure op en kon later door een enkelblessure helemaal geen vrachtwagen meer besturen. Eigen schuld, vond de werkgever. En de rechter ging daarin mee.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van