Ga naar de inhoud
Carrière

Ontslag voor directeur die zichzelf dure cadeaus, pensioen en opdrachten gaf

Producent van automatische deuren mag landendirecteur ontslaan. Beeld © ANP

Een internationale producent van automatische deuren heeft zijn landendirecteur Nederland ontslagen wegens zelfverrijking en belangenverstrengeling. De man gaf zichzelf dure cadeaus en een royale pensioenbijdrage. Ook bestelde hij voor tonnen bij zijn privébedrijf.

De man was sinds 1999 directeur Nederland bij het internationale concern, dat onder andere actief is in de productie en handel van automatische deuren. In die rol verdiende hij een basissalaris van bijna 16.000 euro, exclusief vakantietoeslag en bonussen.

Jubileumcadeau

Afgelopen herfst ontving de bedrijfstop een anonieme melding over zijn functioneren en misbruik van zijn positie. Uit onderzoek bleek dat de man op kosten van het bedrijf twee dure schuifdeuren ter waarde van 13.000 euro had laten plaatsen in zijn privéwoning.

De directeur verklaarde achteraf dat hij zichzelf de deuren cadeau had gedaan vanwege zijn 20-jarige jubileum bij het bedrijf. De bedrijfstop had hem 'slechts' een fles drank gestuurd.

Kwart miljoen

Ook bleek dat de directeur zichzelf sinds 2015 zonder toestemming een extra pensioenbijdrage van 5400 euro per maand had toegekend. Dit bedrag diende volgens de man ter compensatie van nieuwe regelgeving, waardoor zijn werkgever minder pensioenpremie voor hem kon afdragen.

Volgens het deurenbedrijf ontving de directeur zo ruim een kwart miljoen euro ten onrechte. Het bedrijf wil dat geld terug.

Bedrijfskleding

In de derde plaats kwam naar voren dat de directeur voor ruim een half miljoen euro aan onder meer bedrijfskleding had gekocht bij een bedrijf dat van hemzelf was. Volgens zijn werkgever was er intern een goedkopere kledinglijn beschikbaar.

En ten slotte bleek dat de directeur zijn ex had ingehuurd voor personeels- en marketingdiensten voor 54.000 euro, terwijl zij in 2007 juist uit dienst moest gaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Omdat zij werd ingehuurd via een advocatenkantoor werd haar naam in de facturen niet genoemd.

Op non-actief

Het bedrijf zette de man eind vorig jaar op non-actief en stapte naar de rechter om hem te kunnen ontslaan. Voor de rechtbank Midden-Nederland, vestiging Utrecht, betoogde de man dat het bedrijf in de meeste gevallen geen schade had geleden.

De verbouwing aan zijn huis omschreef hij als 'stommiteit' en van de pensioenbijdrage zou het bedrijf hebben geweten. Voor de aankoop van bedrijfskleding betaalde het deurenbedrijf volgens hem niet te veel, omdat die kleding kwalitatief beter was. Ook met de inhuur van zijn ex was volgens de directeur niets mis.

Tegenclaim directeur

Voor de rechter eiste de directeur een gewone ontslagvergoeding van ruim 300.000 euro. Omdat het deurenbedrijf volgens hem verwijtbaar had gehandeld, eiste hij verder een schadevergoeding van bijna 800.000 euro. Ook vorderde hij nog bijna 200.000 euro aan vakantiedagen, en enkele kleinere bedragen.

De rechtbank Midden-Nederland veegde zijn argumenten van tafel. Volgens de rechter is er alleen al in de vier genoemde gevallen sprake van zelfverrijking of belangenverstrengeling, en daarmee ernstig verwijtbaar gedrag dat aanleiding geeft voor ontslag.

Geen ontslagvergoedingen

Het bedrijf mag de man daarom ontslaan en hoeft hem de geëiste ontslag- en schadevergoeding niet te betalen. Bovendien moet de voormalig directeur het bedrijf de ten onrechte opgestreken pensioenbijdragen van 256.000 euro terugbetalen.

De advocaat van het bedrijf onthoudt zich van commentaar op de zaak. De advocaat die de directeur tijdens de rechtszaak begeleidde, zegt geen toelichting te kunnen geven omdat hij de man niet meer bijstaat. De nieuwe advocaat van de directeur belde nog niet terug om een toelichting te geven. Daarom is onbekend of hij tegen het vonnis in hoger beroep gaat.

Bron: RTL Z/ Mathijs Smit