Personal finance

Gaat mijn pensioen omlaag? Zes vragen over pensioenkortingen

18 juli 2019 00:01 Aangepast: 18 juli 2019 21:20
De metaal- en techniekfondsen staan er zeer slecht voor. Beeld © ANP

De kans is groot dat in 2020 of 2021 de pensioenen omlaag gaan. Fondsen hebben te weinig geld in kas om in de toekomst iedereen van een pensioen te voorzien. Volgens de regels moet er dan gekort worden. Maar wat betekent dat voor jou?

De twee grootste pensioenfondsen, ABP en Zorg en Welzijn, luiden vandaag de noodklok. Het was zo’n dramatisch halfjaar, dat de kans levensgroot is dat er gekort moet worden. Wij leggen uit hoe dat komt, wat er gaat gebeuren en of jij straks nog wel een fatsoenlijk pensioen krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kans groot dat pensioenfondsen moeten korten, mogelijk volgend jaar al

1. Korten op pensioenfondsen, wat houdt dat precies in?

Als het pensioenfonds waar je pensioen opbouwt of hebt opgebouwd kortingen doorvoert, dan merkt iedereen dat. Gepensioneerden merken het direct in hun portemonnee. Ze krijgen maandelijks minder uitgekeerd dan voorheen. Hun inkomen gaat dus omlaag.

Maar ook mensen die nog niet met pensioen zijn, en dus pensioen opbouwen, gaan de kortingen voelen. Hun tot dusver opgebouwde pensioen gaat omlaag. Wie straks met pensioen gaat, krijgt daarmee minder dan eerder werd gedacht. Eerder stoppen met werken kan daardoor in gevaar komen.

2. Waardoor staan de fondsen er zo slecht voor?

De rente is al jaren laag door beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Je merkt het op je spaarrekening. Je krijgt nauwelijks rente over je spaargeld. Je vermogen groeit dus niet. Pensioenfondsen ervaren precies hetzelfde probleem.

Kijk maar. Om als pensioenfonds over tien jaar 5000 euro uit te betalen, bij een rente van slechts 1 procent per jaar, moet je nu veel meer in kas hebben dan wanneer de rente 4 procent zou zijn. Anders gezegd: hoe lager de rente, hoe meer pensioenfondsen in kas moeten hebben.

Maar zo veel geld hebben de fondsen niet in kas. Om hun reserves aan te vullen, is korten een oplossing. De pensioenen gaan omlaag, waardoor er meer geld overblijft om de kas te spekken.

3. Kan dat niet anders?

Jawel. Een andere manier om de reserves aan te vullen is de pensioenpremies te verhogen. Veel fondsen leven al jaren boven hun stand. De pensioenpremies die werkenden iedere maand betalen zijn eigenlijk te laag om in de toekomst iedereen van voldoende pensioen te voorzien.

Toch is de kans klein dat de pensioenpremies snel omhoog zullen gaan. Want wie gaat dat betalen? Werkgevers of werknemers?

4. Maar er was toch een pensioenakkoord afgesloten?

Klopt. En het pensioenakkoord leek in eerste instantie ook lucht te geven. Pensioenfondsen hoeven op de lange termijn minder geld in kas te hebben. Bij de presentatie van het akkoord leek het dan ook alsof de dreiging van pensioenkortingen ineens voorbij was.

Maar dat is dus niet zo. De pensioenfondsen hebben een dermate slecht halfjaar achter de rug, dat zelfs het pensioenakkoord ze niet meer kan helpen.

Hoewel het pensioenakkoord gesloten is, de uitwerking ontbreekt nog. De oude regels zijn dus nu nog van kracht.

5. Wat betekent dit voor mijn pensioen?

Als dit jaar de oude regels blijven gelden, verandert er voor de meeste werkenden en gepensioneerden vrij weinig. Ze gaan met de hakken over de sloot over naar het nieuwe jaar.

Wie pensioen opbouwt bij of krijgt van pensioenfonds Metaal en Techniek zal er volgend jaar waarschijnlijk wel al iets van gaan merken. Dat fonds staat er zo slecht voor, dat als er niets verandert, volgend jaar al gekort moet worden.

Bij de andere probleemfondsen gebeurt dat waarschijnlijk pas in 2021. Overigens staan lang niet alle pensioenfondsen er slecht voor. Nieuwsgierig geworden? Op de site van je eigen fonds zie je de dekkingsgraad en of er kortingen dreigen.

6. Wanneer weten we definitief of er gekort gaat worden?

Dat weten we pas op 31 december, de laatste dag van het jaar. Die dag wordt bekend hoe de dekkingsgraad van ieder pensioenfonds staat. Daar worden ze op afgerekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van