Ga naar de inhoud
Carrière

Ontslag voor barmedewerker die met truc fooien opkrikte

Barmedewerker Stadsschouwburg Groningen krikte zijn fooien op. Beeld © ANP

De gemeente Groningen heeft een barmedewerker van de schouwburg in die stad ontslagen, omdat hij met een sluwe truc zijn fooien opkrikte.

De man werkte sinds 2000 naar volle tevredenheid bij het restaurant van de schouwburg in de stad. Ook stond hij daar achter de bar.

Begin vorig jaar meldde een klant de schouwburg dat zijn accountant had opgemerkt dat er een opmerkelijk verschil zat tussen de tussenbon die hem aan tafel werd gegeven, en de uiteindelijke bon bij het afrekenen.

Verschillen in bonnen

Op de eerste bon stond 80,80 euro. De klant rekende vervolgens, inclusief een fooi van 4,20 euro, 85 euro af. Achteraf ontdekte de accountant van de klant dat er op de eindbon een bedrag van 71,30 euro stond. Daardoor kwam de fooi aanzienlijk hoger uit, op 13,70 euro.

Na de melding van de klant startte de gemeente Groningen een onderzoek naar kassagegevens. Daaruit bleek dat het verschil tussen de tussenbon en de eindafrekening was ontstaan door het tussentijds wissen van enkele consumpties.

Consumpties gewist

Vervolgonderzoek naar kassagegevens wees uit dat de barmedewerker de truc om zijn fooi te verhogen vaker had uitgehaald. Na een verhoor van de horecamedewerker, waarin hij aanvankelijk toegaf dat hij zich ten onrechte fooien had toegeëigend, ontsloeg de gemeente de man.

Ook werd hem de toegang tot alle gemeentelijke gebouwen ontzegd.

Ontslag aangevochten

De barmedewerker stapte vervolgens naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Volgens hem deugde het onderzoek naar de kassagegevens niet, en is niet bewezen dat hij verantwoordelijk was voor de verschillen tussen de tussenbonnen en eindafrekeningen. Zijn aanvankelijke schuldbekentenis trok hij in. 

Op basis van vier concrete gevallen oordeelde de rechtbank Noord-Nederland dat het vaststaat dat de barmedewerker de fooien onterecht verhoogde.

In een van die gevallen verhoogde hij zijn fooi met de truc van 6,40 euro naar 16 euro op een totaalbedrag van 65 euro. Dat eerste bedrag achtten de gemeente en de rechter aannemelijk, maar de uiteindelijke fooi niet. In een ander geval wist de barmedewerker de fooi te verhogen tot 31,30 euro, op een rekening van 212,50 euro.

Niet te streng

De rechter vond niet dat het ontslag een te strenge straf was voor het toepassen van de truc. De rechtbank wijst er daarbij op dat de barmedewerker in zijn functie veel geldbedragen ontving, en daarbij veel zelfstandigheid en vrijheid had.

"Juist dit maakt dat de gemeente erop moest kunnen vertrouwen dat van deze vrijheid geen misbruik werd gemaakt, zoals wel is gebeurd", aldus het vonnis. Dat de man al 19 jaar voor de gemeente werkte, doet daar volgens de rechter niets aan af.