Personal finance

Kans groot dat pensioenfondsen moeten korten, mogelijk volgend jaar al

18 juli 2019 00:01 Aangepast: 18 juli 2019 10:54
Ziekenhuispersoneel bouwt pensioen op bij Zorg en Welzijn. Beeld © ANP

De twee grootste pensioenfondsen van het land hebben een slecht eerste halfjaar achter de rug. De rente is dermate gedaald, dat de kans bestaat dat de pensioenen volgend jaar al omlaag gaan. Dat is opvallend, want het pensioenakkoord zou deze kortingen juist tegengaan.

Al jaren horen gepensioneerden dreigementen dat hun maandelijkse pensioentje omlaag gaat. Een nieuw pensioenakkoord moest hoop bieden.

Te weinig geld in kas

Heel simpel gezegd zijn de regels straks soepeler. Waar de zogenoemde beleidsdekkingsgraad eerst op 104,2 procent lag, is die grens straks 100 procent.

Pas als een pensioenfonds onder de 100 procent zakt, komen er pensioenkortingen in beeld. In de praktijk hoeven fondsen daarmee straks minder geld in kas te houden, om aan alle toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen.

Toch geen opluchting

Voor veel fondsen leek dat in eerste instantie een opluchting. Pensioenfonds Zorg en Welzijn zat vorig jaar met 101,3 procent in de inmiddels veilige zone. Ook ambtenarenfonds ABP zat met 103,8 procent safe.

Hoe anders is dat een half jaar later. De beleidsdekkingsgraden zijn dermate ingestort, dat Zorg en Welzijn inmiddels met 99,9 procent in het gevarengebied zit. Want wie eind 2020 onder de 100 procent zit, moet korten. Er zit dan te weinig geld in kas. ABP zit daar met 100,6 procent momenteel maar net boven.

Volgend jaar al korten

Dramatischer is het gesteld met de actuele dekkingsgraad. Waar de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde is van een langere periode, is de actuele dekkingsgraad de situatie op dit moment. Die mag op 31 december van dit jaar niet onder de 95 procent komen. Gebeurt dat wel, dan moet er volgend jaar al gekort worden op de pensioenen.

De actuele dekkingsgraad bij Zorg en Welzijn is 95,9 procent en bij ABP 95,3 procent. Dat is nog voldoende, maar beide fondsen geven aan dat als het de komende zes maanden zo slecht blijft gaan, de kans groot is dat ze wel volgend jaar al moeten korten.

'Onmogelijke puzzel'

"We moeten er ernstig rekening houden met een verlaging van de pensioenen", zegt Peter Borgdorff, directeur van pensioenfonds Zorg en Welzijn. "Dat zou zelfs al in 2020 kunnen zijn, als de dekkingsgraad blijft dalen als nu het geval is. Er dreigt een onmogelijke puzzel te ontstaan."

Hetzelfde geldt voor ABP. "De rente heeft een veel grotere invloed op onze dekkingsgraad", reageert ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool. "Die zorgt er nu voor dat we de laagste dekkingsgraad hebben sinds jaren. Pensioenverlaging komt daardoor dichterbij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaat mijn pensioen omlaag? Zes vragen over pensioenkortingen

Wel of geen nieuw pensioenakkoord

Er is één belangrijke maar. Het pensioenakkoord is dan wel getekend. Het akkoord moet nog volledig worden uitgewerkt. Pensioendeskundige Emilie Schols verwacht niet dat dit voor het einde van het jaar al is gelukt.

Zodoende blijven voor volgend jaar de oude regels van kracht. De 95-procentgrens is niet van toepassing, waardoor beide fondsen in ieder geval een jaar langer lucht krijgen.

En wie vijf jaar lang met zijn beleidsdekkingsgraad onder de 104,2-procentgrens zit, moet wel korten. Maar dat is voor ABP en Zorg en Welzijn pas in 2021 het geval.

Metaalfondsen

"Ze staan er slecht voor, maar niet zo slecht als de metaalfondsen", vertelt Schols. Als metaalfonds PMT dit jaar eindigt met een beleidsdekkingsgraad onder de 104,2 procent, moet het volgend jaar al korten. Mits de oude regels dan nog van kracht zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van