Ga naar de inhoud
Personal finance

Huren stijgen het hardst in provinciesteden

Rotterdam, van boven. Beeld © ANP

Waar de huurprijzen in de Randstad afvlakken, is het prijsplafond om de grote steden heen nog niet in zicht. In provinciesteden als Schiedam en Hilversum gaan de huren met meer dan 10 procent omhoog.

Hoewel huren in een middelgrote stad nog altijd goedkoper is dan in de Randstad, stijgen de prijzen stijgen daar wel flink harder. Dat blijkt uit cijfers over het tweede kwartaal van 2019 van verhuursite Pararius.

In Randstad grens bereikt

In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn huurprijsstijgingen van meer dan 5 procent al even voorbij. "De vraag naar woningen is nog steeds veel groter dan het aanbod, maar er zit een grens aan wat mensen kunnen en willen betalen", verklaart directeur Jasper de Groot van Pararius. 

Buiten de grote steden is die grens nog niet in zicht, blijkt uit de cijfers. De forse huren in de grote steden sleuren de prijzen in omliggende steden omhoog. Huurders zijn daar wel goedkoper uit, maar prijsstijgingen van meer dan 10 procent zijn geen uitzondering. 

In Rotterdam bijvoorbeeld steeg de gemiddelde huurprijs met 2,8 procent naar 16,30 euro per vierkante meter. Wie bedankt voor die dure huur, kan uitwijken naar steden als Schiedam of Dordrecht.

Hilversum nadert Utrecht

Huurders betalen daar weliswaar minder dan in Rotterdam, maar wie de afgelopen maanden een nieuwe huurwoning betrok is daar respectievelijk 13,3 procent en 11,4 procent meer kwijt dan een jaar eerder. 

Ook in Bussum en Hilversum, vlakbij Utrecht, gingen de huurprijzen omhoog, met respectievelijk 28 procent en 11,1 procent. De gemiddelde vierkantemeterprijs is daar nu 16,21 euro en 15,81 euro, nog maar ietsjes goedkoper dan in de dichtstbijzijnde grote stad. De gemiddelde vierkantemeterprijs in Utrecht is 16,87 euro. 

Uitzondering: Eindhoven

Eindhoven is de uitzondering onder de vijf grootste steden. Daar gingen de huren met 7,3 procent omhoog, ten opzichte van een jaar eerder. "De prijzen zijn hier dan ook nog relatief laag in vergelijking met andere grote steden", aldus De Groot. De gemiddelde vierkantemeterprijs is daar 14,73 euro per maand.