Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Vrouwen willen dicht bij huis werken, verkleint carrièrekansen

16 juli 2019 09:41 Aangepast: 19 juli 2019 14:07

Een uur in de auto of drie kwartier in de trein naar je werk. Liever niet, zeggen vooral vrouwen. Zij blijken gemiddeld genomen minder bereid om ver te reizen naar hun werk dan mannen, en dat verkleint hun kansen op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit een onderzoek van het economisch bureau van ABN Amro. Vrouwen zoeken hun werk gemiddeld 21 kilometer dichter bij huis dan mannen.

Waar mannen bereid zijn om 49 kilometer te reizen naar hun werk, houden vrouwen het bij 28. ABN maakt dat op uit een analyse van de zoekopdrachten op werk.nl, de site van uitkeringsinstantie UWV. Het UWV publiceert sinds 2017 deze zoekactiviteiten, ongeveer een half miljoen zoekacties per week.

Verklaring loonkloof

Het gevolg van het verschil in reisbereidheid is groot. Het betekent dat de arbeidsmarkt voor vrouwen slechts een derde omspant van het oppervlak waarin de mannen zoeken. Dat komt in de praktijk neer op verminderde carrièrekansen.

Eerder onderzoek in Frankrijk toonde aan dat de lagere reisbereidheid van vrouwen 10 procent van de loonkloof verklaart tussen mannen en vrouwen. Dit zou volgens ABN in Nederland neerkomen op het mislopen van 15 euro netto per maand, op een gemiddeld salaris.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderwens of klein kind? Dan sta je als vrouw op achterstand bij sollicitaties

Niet alleen jonge moeders

Waarom vrouwen bereid zijn om minder te reizen is niet helemaal duidelijk. Een voor de hand liggende verklaring is dat vrouwen met jonge kinderen de voorkeur geven aan een korte reistijd naar het werk.

Maar opvallend genoeg geldt het verschil tussen mannen en vrouwen voor alle leeftijden. Het is dus niet zo dat alleen jonge moeders bereid zijn om minder te reizen.

Ook het opleidingsniveau maakt geen verschil. Over het algemeen zijn mensen met een hogere opleiding weliswaar bereid om verder te reizen naar hun werk dan lager opgeleiden, maar in beide groepen is er een significant verschil tussen mannen en vrouwen.

Invloed op welzijn

Uit eerder Brits onderzoek zou blijken dat een langere reistijd bij vrouwen een negatieve invloed heeft op het welzijn, terwijl mannen weinig problemen ondervinden van forensen.

Dat brengt ABN-onderzoekster Sandra Phlippen tot een nuancering van de verminderde carrièrekansen. "Als het bij vrouwen hun welzijn reduceert en bij mannen niet, dan zou je kunnen zeggen dat die 15 euro verschil per maand het extra welzijn misschien wel waard is", zegt ze op BNR Nieuwsradio. "Dus ik wil absoluut niet zeggen dat vrouwen hier een verkeerde keuze maken." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van