Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Eens iets anders in de vakantie: bijleren op een summerschool

16 juli 2019 06:07 Aangepast: 16 juli 2019 13:26
Cambridge University. Beeld © Getty Images

Zin om een keer iets anders te doen dan op het strand liggen of kamperen deze zomer? Wie tijdens de zomermaanden graag zijn hersens laat kraken, kan terecht bij een van de vele summerschools in binnen- of buitenland. Of je nu een carrièreswitch wilt maken of gewoon iets nieuws wilt leren.

We beginnen met het weghalen van een paar bezwaren. Zo hoef je niet van studentenleeftijd te zijn om je in te schrijven voor een summerschool. "We krijgen hier mensen tussen de 18 en 80 jaar. De helft van de mensen die zich bij ons inschrijft is boven de 25 jaar", vertelt Jeroen Torenbeek, directeur van de Utrecht Summer School

Dat levert een brede mix aan deelnemers op. "Studenten vinden het motiverend om samen met professionals een cursus te doen en andersom vinden die professionals het leuk om weer eens in de collegebanken te zitten. Dat werkt heel goed."

Nieuw vakgebied verkennen

De motivatie om deel te nemen is voor iedereen anders. Voor de een is het de ideale manier om zijn kennis uit te breiden, de ander gaat om nieuwe mensen te leren kennen of een ander vakgebied te onderzoeken.

Ook hoef je niet ver te reizen om een zomercursus te vinden die bij je past. Alleen al aan de Utrecht Summer School komen tijdens de zomer 4000 mensen een cursus doen.

We zetten op een rij: wat kun je zoal doen, en wat kost dat?

Kunst bestuderen op locatie

We beginnen dichtbij. De meeste cursussen van de Utrecht Summer School worden in de Domstad zelf gegeven, of op de dependance in Middelburg. Je kunt er kiezen uit 240 cursussen, van islamic banking tot theoretische fysica.

Wil je graag reizen én leren combineren, dan kun je via de school een internationale cursus kunstgeschiedenis doen, die gedurende zes weken wordt gegeven in Florence, Rome, Utrecht én Berlijn. "Het gaat erom dat je ter plekke leert over de geschiedenis en dat deze tastbaar gemaakt wordt", legt Torenbeek uit. "Dus dat je op het Forum Romanum staat terwijl je hoort over het Romeinse rijk." 

Het Forum Romanum in Rome. Het Forum Romanum in Rome.

De lessen zijn op academisch niveau met een stevig kunsthistorisch verhaal. "Het is zeker niet alleen plaatjes kijken."

De cursus, die 2800 euro kost exclusief verblijf, is voor deze zomer al begonnen, maar wie dit seizoen nog op pad wil, kan zich nog wel intekenen voor cursussen in Berlijn. Bijvoorbeeld de cursus The Making of Europe: The Long 20th Century of Art in Germany from the Middle Ages to the 20th Century.

Beide kosten 1200 euro voor een tweeweekse cursus, waarbij je vier dagen per week, zes uur per dag les krijgt. Verblijf kan je erbij boeken voor 430 euro via de Summer School, of je regelt het zelf.

Studeren aan de beroemde Cambridge University

Een bijzondere ervaring: als je wilt kun je op een van de meest gerenommeerde universiteiten van de wereld studeren. Aan het Summer Institute van de Cambridge University kunnen studenten, maar ook afgestudeerden en professionals, in de zomer terecht voor cursussen van twee tot acht weken.

De cursussen worden gegeven vanuit vijf vakgroepen: international business, natuurwetenschappen, internationale relaties en politiek, geschiedenis en medicijnen. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis kan half augustus bijvoorbeeld de cursus British History doen.

Studenten voor het hoofdgebouw van Magdalene College, waar de summercourses van Cambridge worden gegeven. Studenten voor het hoofdgebouw van Magdalene College, waar de summercourses van Cambridge worden gegeven.

Het kost wel wat om op deze beroemde universiteit te mogen rondlopen. Voor twee weken ben je 2190 pond kwijt, wat neerkomt op ruim 2400 euro, exclusief reiskosten. Wil je ook in een van de fraaie colleges verblijven, dan komt daar nog eens 1300 pond (1450 euro) voor 13 nachten bij. Dat is dan wel inclusief drie maaltijden per dag.

Daarnaast organiseert het Cambridge Summer Institute buitenschoolse activiteiten zoals filmavonden, kroegentochten en rondleidingen door de stad.

De taal leren in Italië, New York, Beijing

Hoewel de meeste aanbieders van talenreizen zich richten op tieners en twintigers, zijn er ook steeds meer opties voor dertigplussers. Zowel ESL als Plus Taalreizen bieden voor alle leeftijden de mogelijkheid om je in het buitenland in een andere taal onder te dompelen.

Zo kan iemand die zijn of haar Engels wil verbeteren onder meer naar New York, waar opvallend veel Brazilianen en Japanners hun Engels komen oppoetsen. Kosten voor een week les zijn 533 euro exclusief verblijf en vlucht. Met een kamer erbij wordt de rekening 1150 euro.

Tussen de colleges even uitrusten in Central Park, New York. Tussen de colleges even uitrusten in Central Park, New York.

Wil je graag Chinees leren? Dat kan in Beijing. Wie zelf een accommodatie regelt betaalt 470 euro voor twee weken, met een éénpersoonskamer erbij kom je uit op 1440 euro (beide zonder vlucht).

Dichter bij huis heb je verschillende opties om Italiaans te leren. Dat kan in grote steden als Rome en Florence. Of kies voor de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, waar het goed toeven is omringd door wijngaarden, kleine dorpjes en dichtbij de ruige kust.

Een standaard tweeweekse cursus kost 340 euro zonder verblijf of vervoer. Dan krijg je 5 dagen per week, 4 uur per dag les. Diezelfde cursus inclusief éénpersoonskamer kost 1010 euro.

Acteercursus Shakespeare in Londen

Iets heel anders doen? Al sinds 1861 worden er op de London Academy of Music and Dramatic Art in West-Londen toneellessen gegeven. In de zomer kun je hier terecht voor een zomercursus Shakespeare.

Tijdens deze vier- of achtweekse cursus worden de teksten van Shakespeare grondig bestudeerd met als doel deze op een zo goed mogelijke manier tot leven te wekken.

Bij de Shakespeare Summer School leer je onder andere vechten. Bij de Shakespeare Summer School leer je onder andere vechten.

Je leert er vechten, maar ook zingen en dansen, en uiteraard komen er verschillende acteertechnieken aan bod. Van improvisatie tot het zorgvuldig opbouwen van een personage.

Bij de cursus is iedereen boven de 17 jaar welkom. Wel wordt er verwacht dat je vloeiend Engels spreekt. Meedoen kost je 2765 pond (een kleine 3100 euro), het verblijf en vervoer moet je zelf regelen.

Wie dit jaar nog mee wil doen moet wel opschieten, want de cursus begint op 22 juli. Anders volgende zomer weer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van