Carrière

Net als een rockster: Hans Kazàn veelgevraagd op festivals

13 juli 2019 16:42 Aangepast: 15 juli 2019 09:07

Goochelaar Hans Kazàn (66) staat deze zomer op Lowlands en andere festivals. "Ik doe een trucje en het hele veld juicht "Hansie!" Mensen gaan uit hun dak."

Hoewel Kazàn inmiddels 66 is, denkt hij nog lang niet aan stoppen. Hij treedt op in theaters, is dagvoorzitter en spreker. En dat is niet omdat hij in 2007 al zijn spaargeld kwijtraakte als gevolg van het mislukken van een eigen theater met avondvullende shows.

“Wanneer ik een key note doe, vertel ik natuurlijk wel over vallen en opstaan, en hoe je in je leven met tegenslag omgaat. Maar voor mij is werken geen straf. Ik treed nog steeds veel op en overal waar ik kom, ontmoet ik interessante mensen. Ik hoop dit nog heel lang te kunnen doen." 

Festivals

Sinds een jaar of vijf treedt hij ook op festivals op. Het begon met het festival Oranjebitter in Rotterdam. Daarna kwam er een verzoek van Exclusive XL om in de Ziggo Dome op te treden. Er volgende meer festivals, zo heeft hij al meerdere malen opgetreden op de Zwarte Cross en dit jaar staat hij voor het eerst op Lowlands in Biddinghuizen.

"Ik ben er vaak een uur van tevoren en dan is het veld nog helemaal leeg. Dan denk ik echt: zouden er wel mensen komen? Maar een kwartier van tevoren stroomt het vol en uiteindelijk staat er een springende massa. Ik doe een trucje en het hele veld juicht "Hansie!" Mensen gaan uit hun dak, terwijl ik denk: wat overkomt mij nou? Dat had ik als klein jongetje nooit kunnen vermoeden."

Cultheld

Voor de festivalbezoekers is hij een cultheld die ze nog kennen uit hun jeugd. "Waar ik ook kom, of het nou op een buitenfestival is of op een bijeenkomst van een bank, er zijn altijd volwassen mensen die tegen me zeggen: 'Toen ik klein was, keek ik naar u.' Dan zeg ik altijd: 'Ik keek ook naar jou hoor, want jij zat voor de televisie op de bank.' En tegelijkertijd denk ik: ben ik al zo oud?"

Hij denkt dat zijn populariteit deels komt door de onbevangen kindergeest. "Kinderen zijn onbevooroordeeld. Die zullen nooit zo snel naar de televisie kijken en denken: die presentator is raar of stom. Die mooie onbevangenheid komt weer naar boven wanneer ze mij zien."

Van spektakel naar comedyshow

Met zijn kinderen Oscar, Renzo en schoondochter Mara deed hij het grote spektakel Magic Unlimited. Aankomend jaar gaat Kazàn de Nederlandse theaters in met zijn zoon Steven, die komiek is. "Eigenlijk gaan we samen de try-out van onze comedyshow Alive and Kicking al op Lowlands doen. Hier overheerst de humor. Het proces van het maken is heel gaaf geweest. Steven heeft het jonge en eigentijdse denken, terwijl ik de ervaring breng. Het is heel mooi om samen met je kinderen in harmonie te werken."

In Spanje zit hij elke ochtend om 09:00 achter de computer. "Ik moet shows verkopen, lezingen voorbereiden, en programma’s schrijven. Daarnaast vlieg ik 1 à 2 keer per week naar Nederland om iets te doen. Al met al werk ik nog steeds heel wat uren, zeker wanneer je de reistijd meetelt. Maar gelukkig ben ik gezond."

Geworteld in Spanje

Toch heeft hij er geen spijt van dat hij en zijn vrouw Wendy zo’n twintig jaar geleden de knoop doorhakten om in Spanje te gaan wonen. "We gingen hier regelmatig op vakantie en onze kinderen hadden het altijd erg naar hun zin. Toen ik een keer de zee uitkwam, keek ik om me heen en zei tegen Wendy: “Ik wil hier blijven wonen.” Uiteindelijk hebben we ons huis in Nederland verkocht, hier een huis gekocht en de kinderen ingeschreven op een Spaanse school."

Op een kind na woont iedereen nog steeds in Spanje, ook een groot deel van zijn kleinkinderen gaat er naar school. Eigenlijk heeft Kazàn twee levens, zo vertelt hij. "Ik woon hier in een blokhut op een eenzame berg in Spanje. Je hoort hier eigenlijk alleen de geiten en het riviertje. En een of twee keer per week kom ik van de berg af, vlieg ik naar Nederland en ben ik Hans Kazàn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van