Ga naar de inhoud
Personal finance

Zoveel spaargeld heb je nodig om van de rente een halfje bruin te kunnen betalen

De broodafdeling van een Albert Heijn. Beeld © ANP

De historisch lage rentestanden blijven records breken. Deze week verlaagde ABN Amro de rente van haast niets naar vrijwel nul. Ofwel van 0,03 procent naar 0,02 procent. Veel meer dan symboliek blijft er dan ook niet over, blijkt uit de RTL Z Zaanse Snijder-index.

Waar er vorig jaar misschien nog wat hoop gloorde op renteverhogingen, is die inmiddels weer volledig vervlogen. De centrale banken denken eerder aan renteverlagingen en dus zal ook de rente van jouw bank op je spaargeld niet gaan toenemen.

De Zaanse Snijder-index

ABN verlaagde deze week de rente dus opnieuw en de kans dat de andere grootbanken dat voorbeeld volgen is aanzienlijk. Nu klinkt 0,02 procent natuurlijk al niet als veel, maar hoe weinig dat precies is, proberen we duidelijk te maken met de RTL Z Zaanse Snijder-index.

De index geeft weer hoeveel spaargeld je nodig hebt om in een jaar tijd een doorsnee half brood van een luizige 65 cent bij elkaar te verdienen met je spaarrente. Van de grote en middelgrote banken kun je nog het best bij Knab zitten: daar hoef je 'slechts' 295 euro te hebben om een halfje bruin bij elkaar te sparen.

Vier banken delen tweede plek

Ook bij NN, ASR, en Brand New Day kun je met een beetje fantasie nog zeggen dat je spaargeld een klein beetje oplevert. Maar daarna is het echt wel klaar. Bij SNS krijg je nog 0,07 procent per jaar, dat komt neer op 70 cent per duizend euro spaargeld. Daarmee doe je het in de index nog best aardig. Met 928,57 euro op de bank verdien je je halve bruinbrood al bij elkaar.

Op een gedeelde derde plaats staan Van Lanschot, Aegon, ING en Rabobank. Bij al deze instellingen moet je een jaar lang 2167 euro op de rekening hebben staan om het ultra-alledaagse brood bij elkaar te verdienen.

Triodos voorlopig onbedreigd op 1

Met stip op nummer twee in de lijst: ABN Amro. Per duizend euro vang je daar nog 20 cent. En dat betekent dus dat je met 3250 euro precies genoeg hebt voor een halfje spaarbrood.

Toch is dat nog niets in vergelijking met de nummer 1. Triodos bank geeft namelijk letterlijk geen cent rente, hoeveel van je ouwesokkeninhoud je er ook stalt. Met een rente van 0 procent kun je sparen tot je ons weegt, brood zul je er niet van kunnen kopen.

Dit is een artikel van