Ger Jaarsma kreeg zoveel kritiek als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat hij nu zijn eerste termijn erop zit vertrekt. "Ik ging voor twee of drie termijnen maar als de weerstand zo groot is, moet je je conclusies trekken." Hij noemt het 'heel jammer dat de kritiek met wilde verhalen via de media wordt geuit'.
Naar buiten toe groeide NVM-voorzitter Ger Jaarsma (50) in zijn rol. Waar hij bij zijn eerste mediaoptredens in 2016 nog houterig en nerveus overkwam, doet hij het deze zomer soepeltjes. Onroerend goed was dan ook even wennen voor de bestuurder die tot drie jaar terug in de financiële sector zat.
Het waren volgens Jaarsma drie woelige jaren voor de huizenmarkt. "Het herstel in de prijzen werd ingezet maar doordat het aanbod achterblijft schoten de prijzen wel heel hard omhoog. Het evenwicht was er vaker niet dan wel", zegt Jaarsma. Daardoor konden makelaars lang niet altijd goed huizen verkopen.
Nu het evenwicht lijkt terug te keren, moet dat beter gaan.
'Onbetrouwbaar'
Jaarsma kreeg van de leden veel kritiek als voorzitter van de NVM. Hij zou een onbetrouwbare gesprekspartner zijn, zijn eigen belang dienen en informatie niet delen. Onder zijn leiding is volgens de makelaars ook de relatie verslechterd met de deelnemingen, waaronder de bijzonder winstgevende woonsite Funda.
Zo meldde Het Financieele Dagblad onlangs, citerend uit een boze brief van de leden. Ook zou Jaarsma een angstcultuur hebben gecreëerd, niet in het belang van de leden (de makelaars) hebben gewerkt en geen visie hebben.
Volgens Jaarsma hebben sommige leden geen vertrouwen meer in hem omdat hij veel dingen heeft veranderd bij de NVM. De structuur ging op de schop, de governance en controle over de organisatie werd aangepakt. "Een groot deel van de leden was het daarmee eens. Een klein deel niet. Ik heb veel veranderd met weerstand. En trek nu mijn conclusies."
Funda
Hij kreeg de wind van voren toen het verhaal rondging dat een buitenlandse partij een bod wilde doen op huizensite Funda, voor 90 procent in handen van de NVM en verder van een holding die in bezit is van 2000 certificaathouders, waaronder veel makelaars.
Jaarsma zegt nu dat er niets concreets gaande was. "Er was geen bod op Funda gedaan. Ik heb wel een mail gekregen van een investeerder die een prijs had genoemd voor Funda. En of we konden koffiedrinken. Maar dat was geen bod en dat heb ik de leden ook uitgelegd."
De NVM beschouwt Funda als een strategisch bezit. Makelaars die de resterende aandelen van Funda in handen hebben, klaagden dat de NVM hun belangen kaapt en schaadt, aldus Vastgoed Actueel.
Angstcultuur
Dat er een angstcultuur in de vereniging zou zitten, ontkent Jaarsma stellig. "Die is er niet. We hebben juist een heel open cultuur. Natuurlijk is dit een organisatie waar net als bij vele andere niet alles pais en vree is. Maar een angstcultuur herken ik niet. Ik vind het wel jammer dat de discussie hierover door mensen die hun zin niet krijgen nu via de media gaat. Met wilde verhalen."
Jaarsma vertrekt eind juli bij de NVM. Hij gaat in september aan de slag als voorzitter de NOA, de Nederlandse ondernemersvereniging voor afbouwbedrijven. Dat zijn onder meer stukadoors en vloerenbedrijven. "Ik vind het leuk om voorzitter te blijven van een branchevereniging. De leden moeten wel nog instemmen met mijn benoeming."
Jaarsma heeft zijn afscheidsreceptie al gehad bij de NVM. "Met 200 gasten was die fantastisch."