Personal finance

Energielabel voor huis flink duurder, gaat bijna 200 euro extra kosten

11 juli 2019 15:31 Aangepast: 11 juli 2019 15:40
Kajsa Ollongren Beeld © ANP

Wie zijn huis wil verkopen is vanaf volgend jaar duurder uit. Het kabinet verandert de manier waarop je een energielabel voor je huis krijgt. Hiervoor moet wel een inspecteur langskomen en dat kost je zo bijna 200 euro. De Vereniging Eigen Huis is boos, want het levert een 'rapportje op waar je niets aan hebt'. 

In de huidige situatie kost een energielabel een bedrag van maximaal een paar tientjes, afhankelijk van welke onafhankelijke deskundige je inhuurt. Die controleert de gegevens die je online aanlevert. 

Een energielabel is niet verplicht, behalve als je je huis wil verkopen. In dat geval is het verplicht, als het ontbreekt krijgt de verkoper een boete van 170 euro van de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport. 

Label moet nauwkeuriger

Het systeem gaat alleen veranderen omdat de energiezuinigheid van huizen ook op een andere manier bepaald gaat worden, zo meldde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) eind juni aan de Tweede Kamer. Het label moet nauwkeurig, dus moet er iemand langskomen om te meten en dat gaat waarschijnlijk tot hogere kosten leiden, erkent zij al in haar brief.

Hoeveel is nog onduidelijk, vertelt een woordvoerder van het ministerie. Dat hangt er ook vanaf hoeveel een bedrijf ervoor vraagt, legt hij uit. 

Niet relevant

Bij de Vereniging Eigen Huis gaan ze uit van 190 euro, maar dan ben je er eigenlijk nog niet, vertelt woordvoerder Hans Andre de la Porte. "Voor dat bedrag krijg je alleen de meetgegevens, maar eigenlijk moet je er ook een advies bij bestellen, wat je moet doen. En dan ben je zo 300 euro kwijt." 

Weggegooid geld, vindt de belangenvereniging van huiseigenaren. "Je ziet wel of een huis een opknappertje is of niet, dus zo'n exact cijfer is niet relevant. Dat energielabel is maar een momentopname, zodat de huurder of koper weet waar hij aan toe is", vertelt Andre de la Porte.

"Vergelijk het met het kopen van een auto: als je de motor moet reviseren, heb je ook geen exact meetrapport nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatakkoord: dit betekent het voor jouw huis

Tien jaar geldig

Een ander bezwaar van de VEH is dat huiseigenaren vooral in afwachting zijn van informatie van hun gemeente over de wijze waarop het klimaatakkoord wordt uitgevoerd.

"Stel dat jouw wijk van het aardgas afgaat, dan weet je wat je moet doen", zegt Andre de la Porte. "De info van het energielabel speelt daar alleen geen rol bij en voegt dus niets toe."

Huiseigenaren hoeven zich geen zorgen te maken, vertelt de woordvoerder van het ministerie. De nieuwe keuring wordt pas in juli 2020 van kracht, wie dus een label voor de oude prijs wil, heeft daar nog ruim de tijd voor. En ook die zijn voor tien jaar geldig, voegt hij toe.

Huizen onbetaalbaar? Ga verbouwen!

Geen zin in de gekte op de huizenmarkt? Je huis verbouwen om vierkante meters te winnen kan ook. En dat kan je flink geld opleveren. Zo doe je dat het slimst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van