Personal finance

Huizenmarkt koelt af: 'Een goed moment om te verkopen'

11 juli 2019 09:59 Aangepast: 15 juli 2019 09:09
Dit pand in de grachtengordel staat al twee maanden te koop voor 660.000 euro. Beeld © Funda

De gemiddelde prijs van verkochte woningen in Amsterdam is opnieuw gedaald. De top van de Amsterdamse woningmarkt lijkt daarmee bereikt. Dat geldt op termijn ook voor de rest van Nederland. Al blijven daar in een iets lager tempo de prijzen nog wel stijgen.

Dat concludeert Peter Boelhouwer, hoogleraar housing systems aan de TU Delft, op basis van cijfers van makelaarsvereniging NVM. Daaruit blijkt dat de prijzen van verkochte woningen in Amsterdam afgelopen kwartaal 4 procent lager waren dan in het tweede kwartaal van 2018.  

Huizen niet per se goedkoper

Dit betekent niet per se dat de huizen in Amsterdam goedkoper worden. Het zegt vooral dat er meer goedkope woningen zijn verkocht en minder dure dan een jaar geleden.

Toch is het een teken dat de gekte op de Amsterdamse woningmarkt op zijn einde loopt, zegt Boelhouwer. "Woningen staan wel steeds langer te koop. Je krijgt een nieuw evenwicht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet en Amsterdam gaan samen gekte woningmarkt te lijf

Trek naar buitenwijken

Gezinnen die een huis kopen in Amsterdam zoeken steeds vaker de goedkopere buitenwijken op, zoals Geuzeveld, Slotermeer of Amsterdam-Zuidoost, zegt Ab van Esseveld van het Amsterdamse makelaarskantoor Van der Linden.

Daar zijn de zeer gewilde eengezinswoningen nog enigszins betaalbaar, in tegenstelling tot in de binnenstad. "In die gebieden is er veel vraag. Dan praat je over huizen tussen de drie en vier ton", zegt Van Esseveld

Boelhouwer wijst erop dat ook steeds meer gezinnen Amsterdam verlaten, omdat een eengezinswoning in de stad voor hen onbetaalbaar is geworden. "Je zag het laatste jaar al dat de grootste prijsstijgingen niet te zien waren in de Randstad, maar in steden als Lelystad, Zwolle en Arnhem."

Nederland koelt af

In de rest van Nederland stijgen de huizenprijzen vooralsnog door, maar wel in een lager tempo dan voorheen. Boelhouwer verwacht dat over anderhalf tot twee jaar de huizenprijzen in heel Nederland zullen stabiliseren. "Amsterdam en de andere grote steden lopen altijd iets voor op de rest van Nederland. De prijzen gaan eerder omhoog, en ook weer eerder omlaag."

Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma is het al met al 'een goed moment om te verkopen'. Hij is niet de enige die dat denkt, blijkt uit de verkoopcijfers. Afgelopen kwartaal wisselden in heel Nederland bijna 39.200 woningen van eigenaar, dat is 2 procent meer dan een jaar eerder.

"Het is goed nieuws dat er veel nieuw woningaanbod op de markt komt, zeker wanneer dat in regio’s gebeurt waar de krapte op de markt erg groot is. Steeds meer verkopers zien dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten", aldus Jaarsma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vraagprijs is geen koopprijs: halve ton minder gebeurt ook in Amsterdam

Let op de beleggers

Boelhouwer verwacht niet dat de huizenprijzen in Amsterdam snel zullen gaan dalen, maar ziet wel een risico. "Veel huizen zijn gekocht door beleggers. Als zij angstig worden en hun huizen gaan verkopen, kan de prijs snel gaan dalen. Dan kun je in een negatieve spiraal komen. Beleggers hebben de prijs opgeblazen, zij kunnen de prijs ook weer laten leeglopen."

Of dat gebeurt zal afhangen van macro-economische factoren, zoals de stand van de rente, zegt de hoogleraar. "Voorlopig verwachten we dat de huizenprijzen nog met enkele procenten per jaar zullen blijven groeien."

Wel wijst hij erop dat enkele grote buitenlandse beleggers al huizen hebben verkocht. Weliswaar aan andere beleggers die de markt beter kennen dan hen, maar toch. "Blijkbaar missen ze liever het laatste ritje omhoog dan dat ze te laat zijn met verkopen als de huizenprijzen inzakken."

Bekijk hier hoe de huizenprijzen zich in jouw regio hebben ontwikkeld:

Correctie 10.33 uur: Boven een eerdere versie van dit stuk stond dat de huizenprijzen in Amsterdam zijn gedaald. Dat is te kort door de bocht. Het gaat om een daling van de gemiddelde prijs van verkochte huizen in Amsterdam, veroorzaakt doordat mensen minder huizen kopen in het topsegment en meer goedkope huizen in de buitenwijken. De kop is daarom aangepast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van