Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Kosten reisvaccinaties lopen ver uiteen: shoppen loont

09 juli 2019 19:01 Aangepast: 09 juli 2019 21:37
Wie naar Azië of Afrika gaat moet zich laten vaccineren. Beeld © ANP

De zomervakantie is begonnen en dus stappen we weer massaal in het vliegtuig. Verre oorden zijn populair, maar hiervoor heb je wel vaak verschillende reisvaccinaties nodig. De kosten tussen de verschillende aanbieders lopen echter flink uiteen.

Vlieg je bijvoorbeeld naar Suriname of Kenia, dan betaal je bij de GGD Amsterdam voor een consult en een recept voor DTP (difterie, tetanus en polio), gele koorts, hepatitis A en malaria 197 euro per persoon, terwijl je in Twente 'slechts' 144 euro kwijt bent. Een verschil van ruim 50 euro.

De GGD Amsterdam wijt het verschil met name aan de hoge huren in de hoofdstad, terwijl de huren in de rest van het land een stuk lager liggen. Daar staat tegenover dat de GGD Amsterdam relatief lage consultkosten rekent en ook goedkope avondconsulten kent.

Prijsafspraken verboden

Een andere reden voor de verschillen is dat prijsafspraken nou eenmaal verboden zijn, legt Sjaak de Gouw, directeur van GGD Hollands-Midden en portefeuillehouder vaccinaties uit. "Leges en de onroerendezaakbelasting verschillen ook per gemeente."

De Gouw benadrukt dat GGD's gemeentelijke diensten zijn zonder winstoogmerk. "GGD's maken geen winst, maar mogen geen verlies maken", zegt hij. "We zijn heel transparant, maar af en toe zie je een uitschieter. We proberen verschillen wel zo klein mogelijk te houden."

Toch loont het voor Amsterdammers al snel om even af te reizen naar de GGD Zaanstad-Waterland in Zaandam, op slechts 20 kilometer van de hoofdstad. Voor het consult en de vier eerder genoemde vaccinaties ben je nog geen 147 euro kwijt. Makkelijk verdiend.

Gericht shoppen

Het gericht zoeken naar de laagste prijs wordt niet afgeraden, zegt De Gouw van de GGD Hollands-Midden. "Als burger kun je zeker shoppen. We blijven natuurlijk reizigers, maar als je maar één vaccin nodig hebt, dan zou ik alleen niet te ver gaan."

Voor wie geen zin heeft om prikken te gaan halen, kan er ook voor kiezen om zich thuis te laten vaccineren. Zo komt Roos Wassenberg, arts bij Thuisvaccinatie.nl, op haar bakfiets bij de mensen thuis of op het werk om een prikje toe te dienen. De kosten zijn relatief hoog, maar liggen onder die van de GGD Amsterdam. 

Roos Wassenberg, arts bij Thuisvaccinatie.nl. Roos Wassenberg, arts bij Thuisvaccinatie.nl.

"Het is even veilig als bij de GGD of bij de huisarts", vertelt ze. "Bij vaccinaties hoef je al lang niet meer te desinfecteren of met steriele handschoenen te werken. Alleen als het écht heel vies is bij iemand thuis, dan wil ik nog wel eens voorstellen om naar een andere plek te gaan."

Ruimere openingstijden

Roland Kraaijpoel vertrekt binnenkort op vakantie naar Thailand en Laos en heeft ervoor gekozen om zich op zijn werk te laten inenten. "Het is kort dag voor we weggaan en ze hebben ruimere openingstijden", verklaart hij zijn keuze.

Daarnaast speelt mee dat hij en zijn reisgenoot zich tegelijkertijd kunnen laten inenten en ze dus niet beiden apart een afspraak hoeven te maken. Naar de kosten heeft Kraaijpoel niet gekeken. "Ik ging ervan uit dat de prijzen overal hetzelfde zouden zijn."

Ook op Schiphol zijn maar weinig reizigers op de hoogte van de prijsverschillen tussen verschillende aanbieders. "Ik heb niet op de prijzen gelet", zegt een jongen die op het punt staat in het vliegtuig naar Bangkok te stappen. "Het gaat om je gezondheid, dus het maakt niet uit of het ietsje duurder is."

Dokter Roos gaat bij mensen langs om te vaccineren

Kosten van vaccinaties met elkaar vergelijken loont. In de ene gemeente betaal je veel meer dan in de andere.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore