Ga naar de inhoud
Carrière

'Dijsselbloem maakt kans op voorzitterschap IMF'

Oud-minister Dijsselbloem tijdens een symposium in Den Haag. Beeld © ANP

Voormalig minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem is een van de kandidaten om Christine Lagarde op te volgen als baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat meldt Bloomberg maandagavond. Begin deze maand werd bekend dat Lagarde genomineerd is als opvolger van Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Dijsselbloem is per 1 mei de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), hij volgde daarmee Tjibbe Joustra op. 

Andere kanshebbers die door ingewijden van Bloomberg worden genoemd zijn Bank of England-president Mark Carney, in Canada geboren maar in bezit van een Brits paspoort, en de voormalige EU-commissaris Kristalina Georgieva uit Bulgarije. Zij is sinds 2017 de interim-ceo van de Wereldbank en was onlangs nog in de race om voorzitter van de Europese Raad te worden.

Stilzwijgende afspraak

Als het aan de ministers van Financiën van Frankrijk en Spanje ligt, wordt de opvolger van Lagarde in ieder geval een Europeaan. Dat ligt ook in de lijn der verwachting. Sinds de oprichting in 1945 bestaat er een stilzwijgende afspraak waarbij Europa het hoofd van het IMF mag aanwijzen. Daar staat tegenover dat de Verenigde Staten de baas van de Wereldbank mag aanwijzen.