Ga naar de inhoud
Carrière

Sjoemelende directeur moet kosten Porsche en zonnepanelen terugbetalen

Bedrijf betaalde de reparatiekosten voor de Porsche van de directeur. Beeld © ANP

Een voormalig directeur moet een transportbedrijf uit Dordrecht ruim 40.000 euro terugbetalen, omdat hij het bedrijf had laten opdraaien voor de benzine van zijn dochter, de reparatiekosten van zijn Porsche en de installatie van zonnepanelen thuis.

Dat blijkt uit een recent openbaar geworden vonnis van de Rotterdamse rechtbank. Elias Ott gaf achttien jaar leiding aan het Zuid-Hollandse transportbedrijf Koninklijke Van der Wees uit Dordrecht. In 2018 ging hij met pensioen. Als dank voor bewezen diensten ontving hij een afscheidsbonus van ruim 65.000 euro.

Beslag op Aston Martin

Kort na zijn vertrek verzuurden de betrekkingen echter. Het bedrijf liet beslag leggen op de woning en klassieke Aston Martin van de ex-topman, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan zelfverrijking en een boekhouder een te gunstige financiële regeling zou hebben gegeven.

Voor de rechtbank voerde het transportbedrijf een waslijst aan bedragen aan, die het van de ex-directeur terug wilde. Ook eiste het bedrijf dat hij zijn vertrekbonus zou terugstorten.

In het AD omschreef de directeur, die aanvankelijk dacht dat zijn Aston Martin was gestolen, de kwestie begin dit jaar als een storm in een glas water. "Het gaat om niets en zal met een sisser aflopen."

Niet door de beugel

Onlangs oordeelde de rechtbank inderdaad dat de directeur de grootste claims niet hoeft terug te betalen. Dat betreffen zijn vertrekpremie en een omstreden compensatieregeling voor een ex-boekhouder.

Maar een aantal uitgaven kon volgens de rechter niet door de beugel. Zo bleek dat de directeur zijn dochter een tankpas van het bedrijf had gegeven, 'om in noodgevallen' mee te tanken. Daarmee bleek in tien jaar voor bijna 17.000 euro mee te zijn afgerekend.

Reparatie Porsche

Ook een omstreden transactie met een Porsche kende geen genade in het oog van de rechter. De directeur reed aanvankelijk een oldtimer Jaguar en een Tesla van de zaak. Toen het transportbedrijf in 2017 de Jaguar van de hand deed, zou de directeur nog een half jaar zonder oldtimer zitten.

Op zijn voorstel verkocht hij een privé-Porsche aan het bedrijf, voor 1200 euro. Een maand later moest de auto voor bijna 13.000 euro worden gerepareerd. Zes maanden later kocht de directeur de wagen terug voor de oorspronkelijke aankoopprijs van 1200 euro. Van de rechter moet hij het bedrijf nu de reparatiekosten terugbetalen.

Zonnepanelen

Ott moet verder de kosten voor zonnepanelen die hij zonder toestemming op kosten van het bedrijf op zijn huis liet monteren (8500 euro) en vlonderhout voor zijn woning (3500 euro) terugbetalen. Volgens hem waren de zonnepanelen bedoeld om elektriciteit op te wekken voor de bedrijfs-Tesla.

Ook moet de voormalig directeur een lamp en een fiets teruggeven, die hij bij zijn vertrek meenam. Als hij dat niet doet, moet hij de waarde van de lamp (3500 euro) en de fiets (1700 euro) vergoeden.

Transportbedrijf Van der Wees wil geen reactie geven, en verwijst door naar een commissaris en de advocaat. De commissaris nam vandaag nog geen contact op, en advocaat Hein van Woensel kon nog niet reageren. De directeur en zijn advocaat waren vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.