Personal finance

Brancheclub verhuurders trekt ten strijde tegen regulering vrije huursector

05 juli 2019 14:38 Aangepast: 05 juli 2019 14:39
Den Haag nam maatregelen om de vrije huursector te reguleren. Beeld © ANP

Vastgoed Belang, de branchevereniging van particuliere verhuurders, opent de aanval op de regulering van de vrije huursector. De verhuurdersclub komt met een meldpunt waar verhuurders klachten en problemen kunnen aankaarten. 

Directe aanleiding voor het meldpunt zijn de onlangs aangenomen voorrangsregels voor huurders met een modaal inkomen in Den Haag en Zoetermeer. De verhuurders hebben daar geen goed woord voor over.   

Miniatuurvoorbeeld
Huren

Waarom jouw huur niet snel zal dalen door 'noodmaatregelen'

'Knellende voorwaarden'

Vastgoed Belang noemt de inkomenseisen in een schriftelijke verklaring 'knellende voorwaarden' die zorgen voor een 'mismatch tussen vraag en aanbod'. "Voor huurders die net boven de inkomenseisen vallen zal het nog lastiger worden een geschikte huurwoning te vinden", zegt zij. 

Verhuurders zullen op hun beurt geconfronteerd worden met gemeentelijke vergunningsprocedures en inkomenschecks, waardoor het langer duurt voordat een nieuwe huurder een woning kan betrekken. Dat leidt volgens de verhuurders tot meer leegstand en verlies van inkomsten. 

Schreeuwend tekort

Er is een schreeuwend tekort aan huurwoningen in het zogenoemde middensegment, met een huurprijs tussen de 721 euro en 1000 euro. De woningen die er wel zijn, blijken bovendien qua huurprijs aan de bovenkant van die marge te zitten, bleek deze week uit een analyse van de Rabobank

 

Miniatuurvoorbeeld
Hoofdprijs

Beleggers zorgen voor veel meer aanbod op dure huurwoningmarkt

Lokale overheden en het kabinet broeden op maatregelen, maar vooralsnog zonder merkbaar succes. Minister Kajsa Ollongren (D66) van Wonen zou voor de zomer met een 'noodknop' voor de vrije huursector komen, waar huurprijzen mee begrensd konden worden. Dat is uitgesteld tot het najaar, bleek deze week. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van