Ga naar de inhoud
Personal finance

Nibud: kwart Nederlanders niet op vakantie, want te duur

Beeld © iStock

Op vakantie gaan zit er voor steeds meer mensen niet in dit jaar. Meer dan kwart van de Nederlanders gaat niet weg, 64 procent van hen omdat ze het te duur vinden.

Vorig jaar ging nog 54 procent om die reden niet weg. Dat blijkt uit de Vakantiegeldenquête 2019 van het Nibud. 

Hoeveel
Lees ook:
Hoeveel belasting betaal jij over je vakantiegeld? Check het hier

Vakantiegeld voor vakantie of voor buffer

Het grootste deel van de mensen gebruikt het vakantiegeld nog wel voor het originele doel: om op vakantie te gaan. Dan gaat het om zo’n 43 procent van de respondenten. Een slechts iets kleinere groep, 38 procent, gebruikt het vakantiegeld om te sparen. 

Die groep bouwt een buffer op. Die buffer is meestal bedoeld voor ‘onverwachte uitgaven’, een grote uitgave, een vakantie of gewoon om een buffer te hebben. Volgens Nibud is dat een goede ontwikkeling: “Het vakantiegeld kan een mooie aanleiding zijn om een buffer aan te vullen. Die buffer is belangrijk om onverwachte of grotere uitgaven op te kunnen vangen.” 

Tegenvaller:
Lees ook:
Tegenvaller: vakantiegeld voor veel Nederlanders omlaag

Aflossen schulden

Er is de afgelopen jaren een lichte toename in het gebruik van vakantiegeld voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. In 2015 was dat 12 procent, nu gebruikt 18 procent het vakantiegeld daarvoor. Wie beneden modaal verdient, geeft het vakantiegeld vaker uit voor huishoudelijke uitgaven of om schulden af te lossen. 

Een kwart van de respondenten is tussen de 1000 en 2000 euro kwijt voor een vakantie voor zichzelf en het eventuele gezin. 44 procent geeft meer dan 2000 euro uit, waarbij in totaal 8 procent zelfs meer dan 5000 euro uitgeeft. Eveneens 8 procent geeft 500 euro of minder uit. 

Het
Lees ook:
Het vakantiegeld komt eraan! Maar één op de vijf gaat er niet van op vakantie

Liefst eens per jaar geld

Wat opvalt is dat mensen die het vakantiegeld in één keer uitbetaald krijgen het zien als een mooi jaarlijks extraatje. Wie het per maand uitgekeerd krijgt, ziet het als onderdeel van het vaste inkomen. 

De mensen die het eens per jaar krijgen zijn daar overwegend tevreden mee. 85 procent van hen wil dat het zo blijft. Bij de respondenten die het iedere maand krijgen wil twee derde dat het anders uitgekeerd wordt, het liefst eens per jaar. 

Overigens wil vrijwel niemand dat de werkgever meer geld inhoudt op het salaris, zodat er meer vakantiegeld wordt uitgekeerd.