Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Plan: ov-chipkaart in 2023 afgeschaft, nieuw betaalsysteem in 2021

03 juli 2019 15:26 Aangepast: 03 juli 2019 15:28
Beeld © ANP

In 2023 betaal je voor je trein- bus of tramreis met je telefoon, smartwatch of bankpas en kun je je ov-chipkaart doorknippen. Ten minste, als het lukt om in 2021 een nieuw systeem om dit te regelen af te hebben.

De techniek achter de ov-chipkaart veroudert namelijk en is relatief duur, laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) weten aan de Tweede Kamer

In het huidige systeem moeten reizigers saldo op de ov-chipkaart zetten, andere manieren van betalen zijn niet mogelijk. "Daarom is, in het belang van de reiziger, de voorkeur uitgesproken voor een eigentijds betaalsysteem."

Anoniem reizen blijft mogelijk

In de toekomst moeten reizigers bijvoorbeeld kunnen betalen met hun bankpas, of mobiele telefoon, schrijft Van Veldhoven. Er komt een systeem waarin iedereen een account heeft in een grote database, waar je zelf in kunt aangeven waarmee je wil betalen. Anoniem reizen zonder account blijft mogelijk, verzekert de staatssecretaris. 

In februari bleek nog dat een systeem ontwerpen waarbij de reiziger maar één keer in- en uitcheckt per reis, ook als hij meerdere vervoerders gebruikt, niet mogelijk is. Zo'n systeem zou te duur zijn

Binnen tien jaar terugverdiend

Het systeem dat nu gebouwd gaat worden om de ov-chipkaart te vervangen, zal zichzelf binnen tien jaar terugverdienen, verwacht Van Veldhoven. De reden is dat dit systeem minder duur is dan de ov-chipkaart én dat zij denkt dat er meer met het ov gereisd zal worden omdat dit makkelijker wordt met de nieuwe betaalwijze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinreis zonder verplichte incheck bij andere vervoerder komt er niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore