Ga naar de inhoud
Personal finance

Goedkoop tanken op vakantie? Ga even de snelweg af

Een rij auto's bij een tankstation in het Waalse Bouge, in 2016. Beeld © AFP

Wie met de auto richting het zuiden gaat in de zomervakantie, kan flink wat euro's besparen door niet bij het tankstation langs de snelweg te tanken, maar er net iets vandaan. Dat scheelt al gauw 12 euro per tankbeurt, zo heeft de ANWB berekend.

In België, Duitsland en Oostenrijk scheelt het zeker 20 cent per liter als je de tankstations aan de snelweg links laat liggen en een afslag neemt. En dat verschil kan soms zelfs oplopen tot wel 30 cent per liter, blijkt uit een publicatie in de Kampioen, het blad van de belangenvereniging voor automobilisten. 

Autohof in plaats van Autobahn

In Duitsland kan het al schelen door even de afslag naar een 'Autohof' te nemen, vaak gelegen in de buurt van de snelweg. Een liter brandstof is er gemiddeld 20 cent goedkoper dan bij de tankstations direct aan de snelweg. 

Wie niet te lang wil pauzeren - tijd is immers ook geld - kan het beste in Luxemburg tanken. Een liter benzine is daar ruim 50 cent goedkoper dan in Nederland, diesel bijna 40 cent. 

Wat je kwijt bent aan de pomp in andere populaire Europese vakantielanden, kun je hieronder checken:

Rustig aan

Bijkomend voordeel van de zoektocht naar goedkopere brandstof: je laat het gejaag (of filerijden) van de Autobahn of de Route du Soleil ook even achter je. 

Tip: tank voor je terug rijdt nog even bij de pomp in de buurt van je camping of vakantiehuisje én vlak voor je de grens met Nederland overgaat. 

Prijzen
Lees ook:
Prijzen vaker aangepast: tanken goedkoper in de ochtendspits