Elektrische auto's

Deze elektrische tweedehandsjes koop je voor 10.000 euro

27 juni 2019 18:20 Aangepast: 28 juni 2019 11:11
Een Nissan Leaf. Beeld © ANP

Het kabinet gaat de aankoop van een tweedehands elektrische auto met maximaal 1500 euro per auto subsidiëren. Gemiddeld wordt 10.000 euro uitgegeven aan een tweedehands. Wat kun je voor dat bedrag aan elektrische auto's kopen? We zochten het uit.

Wie nu 10.000 euro te besteden heeft aan een tweedehandsje, heeft de keus uit ruim 362.000 occasions. Verreweg het overgrote deel daarvan, bijna 70 procent, wordt gevormd door benzineauto's.

Ook diesels zijn ruimschoots voorhanden. 18 procent van alle tweedehands auto’s die te koop zijn bij garagebedrijven met een RDW-erkenning hebben een dieselmotor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

100 miljoen subsidie van kabinet voor tweedehands stekkerauto

Zeldzaam

Zo ruim beschikbaar als 'fossiele' auto's zijn, zo zeldzaam zijn die met een stekker. Naast tienduizend hybrides, dat zijn auto's die naast op elektriciteit óók op benzine rijden, zijn er 1850 volledig elektrische occasions op de markt. Dat is dus net een half procent van het totale aantal tweedehands auto's dat op de markt is.

Daarmee is het aanbod overigens wel gegroeid ten opzichte van de verkoop in 2018. Toen verwisselden bijna 2 miljoen occasions van eigenaar. Het aandeel volledig elektrisch was daarin 0,2 procent (4.561 auto's). 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Dure grap': Rekenkamer kraakt belastingvoordeel elektrische auto's

Klein bereik

Wat voor volledig elektrische auto kun je dan kopen voor tien mille? Dat zijn vooral Renaults (Zoe), Smarts (ForTwo), en met een beetje geluk Nissans (Leaf). Niet echt auto's waar je als gezin veel aan hebt.

Ze zijn klein, en je kunt op één 'tank', een volle accu, maar weinig kilometers rijden. De hoop is dat het aanbod betaalbare tweedehandsjes de komende jaren stijgt, maar dat staat nog niet vast. 

Wie merkgevoelig is kan overigens ook een elektrische Lamborghini kopen, voor nog geen 5.000 euro. Maar daar kun je eigenlijk alleen maar mee naar de golfbaan.

Een elektrische Lamborghini is ook een optie. Voor nog geen 5.000 euro. Een elektrische Lamborghini is ook een optie. Voor nog geen 5.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van