Carrière

Elfstedenzwemtocht legt Maarten van der Weijden geen windeieren

25 juni 2019 20:47 Aangepast: 27 juni 2019 15:07
Maarten van der Weijden staat regelmatig op het podium. Beeld © ANP

Niet alleen het onderzoek naar kanker profiteert van de Elfstedenzwemtocht, ook Maarten van der Weijden zelf profiteert van zijn ongekende zwemprestatie. De zwemmer, die doordeweeks zijn geld verdient met het geven van lezingen, kan een druk najaar tegemoet zien.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z langs verschillende sprekersbureaus waar Van der Weijden staat ingeschreven. De vertegenwoordigers willen niets zeggen over zijn vergoeding en de frequentie van zijn optredens, ze praten alleen in algemene termen. 

Sinds Van der Weijden zijn professionele zwembroek in 2009 aan de wilgen hing, zet de voormalig Olympisch kampioen openwaterzwemmen zich in voor de strijd tegen kanker. Daarmee hoopt hij dat andere mensen met de ziekte ook kunnen herstellen, net als hij. Met zijn Maarten van der Weijden Foundation heeft hij inmiddels meer dan 10 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek.

Rokende schoorsteen

Maar de schoorsteen van Van der Weijden en zijn gezin moet natuurlijk ook roken. Daarom is hij actief in het sprekerscircuit. Zeer regelmatig staat hij voor groepen mensen om te vertellen hoe het is om een sportcarrière in duigen te zien vallen door een slopende ziekte en hoe je je leven daarna weer op kunt pakken.

Hoewel niet extract bekend is hoeveel bedrijven neertellen voor een lezing van de zwemmer, is wel duidelijk dat het gaat om enkele duizenden euro's. Bureau De Spreker houdt het op 'meer dan 4000 euro', Quality Bookings heeft het over een bedrag 'tussen de 5000 en 10.000 euro', terwijl Het Sprekers Buro rept van een fee 'tussen de 5000 en 7500 euro'.

Ik verwacht een boost in aanvragen. Media-aandacht zorgt nou eenmaal voor meer zichtbaarheid en meer lezingen.

"Juli en augustus zijn traditiegetrouw rustige maanden, maar in het najaar kan Maarten profiteren van de aandacht die hij nu heeft", zegt Maartje IJzerman, directeur van het Sprekershuys. "Maarten is überhaupt een veelgevraagd spreker, maar de Elfstedenzwemtocht is zeker van invloed."

Boost in aanvragen

Terwijl bijna twee miljoen mensen Van der Weijden maandagavond zijn laatste slagen zagen maken, ziet IJzerman nog geen toename van het aantal boekingen. "Maar dat gaat sowieso komen. Het is op dit moment nog te vroeg om er iets over te zeggen."

René Warmerdam, salesdirecteur bij concurrent Speakers Academy, had stiekem wel al op een extra boeking gehoopt na de zwemtocht van bijna 200 kilometer door het Friese landschap. "Wel hebben verschillende bedrijven hun optie verlengd", zegt hij. "Ik verwacht dat meerdere mensen dat de komende dagen zullen doen."

Net als zijn concullega denkt Warmerdam dat bedrijven en organisaties Van der Weijden na de zomer massaal zullen boeken. "Maarten is redelijk stabiel, maar ik verwacht een boost in aanvragen. Media-aandacht zorgt nou eenmaal voor meer zichtbaarheid en meer lezingen."

Lovende referenties

Maar belangrijker zijn het verhaal en de reacties van de toehoorders. En dat zit bij Van der Weijden wel snor, zeggen beide vertegenwoordigers, die de zwemmer meerdere malen hebben zien optreden. "Het is een fantastische spreker", zegt IJzerman. "Hij heeft een mooi en pakkend verhaal over onderwerpen die iedereen raakt."

Warmerdam roemt vooral zijn authenticiteit. "Hij houdt geen gekunsteld verhaaltje. Dat is heel belangrijk. Het is gewoon écht zijn verhaal." Daarbij moet een spreker het ook leuk vinden om zijn verhaal te vertellen, zegt hij. "Bij Maarten is dat duidelijk het geval. Hij heeft altijd lovende referenties."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van