Ga naar de inhoud
Carrière

BMW-erfgenamen: miljardair zijn is zwaarder dan mensen denken

BMW-erfgenaam Susanne Klatten. Beeld © EPA

Zelfs het leven van een miljardair gaat niet altijd over rozen. De jaloezie van anderen en de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het erven van miljarden, vormen een last die maar weinigen begrijpen.

Dat is niet onze mening, maar die van Susanne Klatten en Stefan Quandt, twee van de rijkste mensen van Duitsland. "Velen denken dat wij de hele tijd een beetje op ons jacht zitten, in de Middellandse Zee."

"Maar de taak om zo'n vermogen te beheren, heeft ook minder leuke kanten", zegt Klatten in een gezamenlijk interview met haar broer met Manager Magazin.

Duitse industriëlen

De twee hebben samen bijna de helft van BMW in handen en komen maar zelden in de publiciteit. Klatten is goed voor een vermogen van bijna 17 miljard euro, haar jongere broer staat voor bijna 14 miljard euro in de lijst van 's werelds rijksten die Bloomberg bijhoudt.

Die rijkdom is mede gebaseerd op belangen die de twee hebben in verschillende Duitse bedrijven. Daarnaast zitten de twee in de raad van toezicht van BMW. Geld is daarbij niet hun belangrijkste drijfveer, zegt Quandt. "Het belangrijkste is onze verantwoordelijkheid voor banen in Duitsland."

Er
Lees ook:
Er zijn nu 3 hectomiljardairs op aarde, dankzij deze Europeaan

Kritiek op erfbelasting

Hij kwam al op z'n dertigste in de raad, maar had achteraf gezien liever eerst een paar jaar als 'simpele' manager in het bedrijf gewerkt, of architectuur gestudeerd. Susanne Klatten begon overigens onder een andere naam bij BMW en vertelde haar man pas wie zij was, toen hun relatie stabiel was, schreef de BBC in 2014

Quandt en Klatten hebben kritiek op het belastingsysteem in Duitsland. Quandt zet vraagtekens bij erfbelasting, Klatten zegt dat herverdeling van rijkdom niet werkt. Volgens haar laat een eerlijke samenleving mensen hun kansen nastreven binnen de mogelijkheden die ze hebben. 

Mislukte ontvoering

Dat de twee zelf op z'n zachtst gezegd best aardige carriereperspectieven hadden, doet daar volgens hen niets aan af. "Ons potentieel komt uit de rol van erfgenaam en dat verder ontwikkelen. Daar werken we iedere dag hard voor", aldus Klatten, die in 1978 bijna werd ontvoerd samen met haar moeder. De Duitse politie verijdelde dat op het laatste moment na een tip uit de Duitse onderwereld.