Carrière

Ontslag op staande voet voor bankier die loog over diploma's

21 juni 2019 11:39 Aangepast: 21 juni 2019 11:49
Bankier haalde examens niet, en loog daarover. Beeld © ANP

Een bankier die loog over zijn diploma's en een mail vervalste, is op staande voet ontslagen. Van de tuchtrechter mag hij zijn beroep negen maanden niet uitoefenen.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Tuchtcommissie Banken. Volgens de tuchtrechter doet het ontbreken van wettelijk vereiste diploma's 'afbreuk aan het vertrouwen van klanten in de kennis en de kunde van de bankmedewerkers'.

Geen diploma's

Uit de uitspraak blijkt dat de bankier al een bijna een kwart eeuw bij een niet nader genoemde bank werkte. Onder de Wet op het Financiële Toezicht (Wft) was de man verplicht om de diploma’s 'Vermogen' en 'Consumptief Krediet' te halen. Eind 2016 was hij daar nog niet in geslaagd.

In de eerste helft van 2017 loog hij tegen zijn leidinggevende dat hij het eerste diploma had gehaald, maar het kwijt was. Hij zou een kopie opvragen en dat in het systeem van de bank zetten. Toen dat in augustus nog niet was gebeurd, erkende hij dat hij het diploma niet had. Dat leverde hem een berisping van de bank op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tien jaar na Lehman: het vertrouwen in banken is nog niet hersteld

Vervalste mail

In dat gesprek beweerde de man dat hij het tweede benodigde diploma inmiddels wel op zak had. Vervolgens stuurde hij zijn leidinggevende een vervalste mail van de opleidingsinstantie, waarin stond dat hij het examen succesvol had behaald.

Toen de bank erachter kwam dat de mail vervalst was, werd de bankier op staande voet ontslagen. Ook stapte de bank naar de tuchtrechter. Daar zei de man dat hij door 'lichamelijke en psychische problemen' niet in staat was geweest de diploma's te behalen. Nadat hij daar voor het eerst over had gelogen, zou hij geen weg terug meer hebben gezien.

Beroepsverbod

De tuchtrechter legde de ontslagen bankier een beroepsverbod van negen maanden op, omdat de man op drie punten handelde in strijd met de bankierseed en de daaraan verbonden gedragsregels.

In de eerste plaats werkte de man, door te liegen over zijn diploma’s en de mail te vervalsen, niet integer. Ten tweede handelde hij in strijd met de wet, door niet te voldoen aan de wettelijke opleidingsvereisten die de vakbekwaamheid van bankiers moet garanderen.

Vertrouwen geschaad

Volgens de rechter schaadt dit handelen bovendien het vertrouwen in de samenleving in het bankwezen, terwijl bankiers daaraan nu juist moeten bijdragen. "De samenleving moet er op kunnen vertrouwen dat de werknemers van een bank gekwalificeerd zijn om hen te bedienen", aldus de tuchtrechter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van