Ga naar de inhoud
Personal finance

Flexkrachten en zzp'ers moeten makkelijker aan NHG-hypotheek komen

Beeld © archiefbeeld ANP

Flexwerkers moeten makkelijker aan een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kunnen komen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) afgesproken met de hypotheeksector. Dit najaar start een experiment met een aantal kredietverstrekkers.

Nu is het voor flexwerkers moeilijker om geld te lenen voor het kopen van een huis, dan voor mensen in loondienst. Werknemers met een vast contract kunnen geld lenen op basis van hun huidige inkomen, maar bij zzp'ers, uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract wordt uitgegaan van een gemiddelde over drie jaar. Dat is in de regel een lager bedrag. 

Loopbaanperspectieven

NHG belooft nu ook te kijken naar loopbaanperspectieven van hypotheekaanvragers. Tot nu toe doet zij dat maar in beperkte mate. Door gebruik te maken van de nationale hypotheekgarantie kun je goedkoper lenen, omdat je korting krijgt op je hypotheekrente.

Groeiende
Lees ook:
Groeiende groep huizenbezitters sluit over naar NHG na verhogen hypotheekgrens

Op dit moment kun je met een zogenoemde 'perspectiefverklaring' van je werk- of opdrachtgever wel aantonen dat je zicht hebt op een stabiel inkomen in de toekomst. Maar als je die niet hebt, wordt het lastig. 

Arbeidsmarktscan

Om dat probleem op te lossen accepteert NHG straks ook de zogeheten Arbeidsmarktscan. In die scan wordt gekeken of iemand goede kansen heeft op werk, en dus ook in de toekomst genoeg zal verdienen om zijn of haar hypotheekschuld af te lossen.

Dat moet het voor flexwerkers makkelijker maken om aan aan hypotheek met NHG te komen. 

Nieuwe arbeidsmarkt

Minister Ollongren is blij. "Dit past ook bij de nieuwe arbeidsmarkt", zegt ze tegen RTL Z. Er moet wel goed opgelet worden, voegt ze toe. "We willen geen risico's nemen, niet voor de mensen zelf en ook niet voor de financiële wereld." 

Zzp'er
Huizenmarkt
Zzp'er krijgt eerder en vaker hypotheekgarantie