Personal finance

Liegen over je studieschuld lastiger: DUO komt met schuldverklaring

21 juni 2019 10:10 Aangepast: 24 juni 2019 15:06
Het studentenprotest op de Dam, tegen het plan van minister Van Engelshoven om studenten meer rente te laten betalen op studieleningen. Beeld © ANP

Als je hypotheekverstrekker van jou wil weten hoe hoog je studieschuld is, kan deze binnenkort vragen om een schuldverklaring van DUO. Zo weet je bank zeker wat je schuld is. Liegen over je studieschuld wordt daardoor moeilijker. 

Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

DUO, dat de studiefinanciering regelt, past haar systemen aan, zodat geldverstrekkers eenvoudig kunnen verifiëren of klanten een studieschuld hebben en hoe hoog die is. Dat is de uitkomst van overleg met het zogenoemde Platform hypotheken, waarin de overheid en bedrijven overleggen over de woningmarkt. 

Geen zin

Oud-studenten moeten nog wel zelf bij DUO een verklaring opvragen. Die verklaring gaat vervolgens bij alle documenten die je geldverstrekker moet hebben voor je hypotheekaanvraag. Als je daar geen zin in hebt hoef je daar dus niet aan mee te werken, maar dan krijg je ook geen hypotheek. 

Je studieschuld verzwijgen is niet zonder risico. Als je in de financiële problemen komt zal je schuldeiser weinig begrip voor je hebben, als je hem hebt voorgelogen. Toch doet een minderheid van de hypotheekaanvragers dat.

Miniatuurvoorbeeld
Schuld

Lagere hypotheek door studieschuld blijft: leennormen niet aangepast

De reden om wel te liegen is simpel: wie een studieschuld heeft, kan minder lenen. Huizenkopers die geleend hebben om te kunnen studeren krijgen enkele tienduizenden euro's minder hypotheek. Je studieschuld drukt overigens wel minder zwaar op je maximale hypotheek dan bijvoorbeeld een creditcard, of 'gewone' lening. 

Hypotheek op basis van oorspronkelijke schuld

Pijnpunt bij oud-studenten is dat hypotheekverstrekkers bij het bepalen van je maximale hypotheek standaard uitgaan van je oorspronkelijke studieschuld. Als je al bent begonnen met aflossen is dat soms zuur, want dan is je schuld al flink geslonken. 

(Tekst gaat verder onder grafiek.)

De reden daarvoor is dat het maandbedrag dat je maandelijks aflost hetzelfde is. Of je nu bijvoorbeeld 30.000 euro open hebt staan, of 1500 euro: je studieschuld drukt even zwaar op wat je maandelijks te besteden hebt. Daar kan wel van afgeweken worden, zeker als je resterende schuld al vrij klein is. 

Afwijken

Volgens Ollongren houden hypotheekverstrekkers in het Platform hypotheken rekening met een slinkende schuld en wijken zij dus soms af van de standaard regels. Wanneer de schuldverklaring kan worden aangevraagd is nog niet duidelijk.

Studentenorganisatie ISO reageert verbolgen op het plan en noemt de schuldverklaring een 'verkapte BKR-registratie'. "We zien steeds meer negatieve gevolgen van het leenstelsel, door deze maatregel wordt het hoger onderwijs weer minder toegankelijk", aldus kandidaatvoorzitter Kees Gillese. 

Video: Studieschuld: Zo wordt het geen strop

Miniatuurvoorbeeld
Studeren

Tienduizenden euro's en stress bij studenten: dit kost studeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van