Personal finance

Een diesel? Nederlanders peinzen er niet meer over

21 juni 2019 06:04
Milieuzones maken diesels er niet aantrekkelijker op. Beeld © ANP

De dieselauto raakt uit de gratie. Van alle Nederlanders die nadenkt om een auto te kopen, zou slechts een op de vijf er een met een dieselmotor kopen. Elektrisch of hybride is al populairder, maar de grote favoriet blijft de benzineauto.

Ooit het paradepaardje van de Duitse auto-industrie, inmiddels in het verdomhoekje: de dieselauto. Dat is onder meer te wijten aan het dieselsjoemelschandaal bij Volkswagen, maar ook omdat steeds meer steden dieselauto's weren.

Vooral Nederlanders lijken kieskeurig te zijn geworden, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Innofact in opdracht van AutoScout24. Het onderzoek is gedaan onder ruim 7300 autobezitters in zeven Europese landen, die iedere keer de vraag voorgelegd kregen of een bepaald type auto nog als optie gold voor hen. De ondervraagden hoefden dus níet te kiezen tussen de verschillende types. 

Oostenrijk blijft fan

Gemiddeld zou 37 procent van de ondervraagden nog een diesel kopen, de helft geeft de voorkeur aan een hybride. Van alle zeven Europese landen waar het onderzoek is uitgevoerd, zou alleen in Oostenrijk nog meer dan de helft van de ondervraagden een diesel overwegen.

Op de vraag: zou u een elektrische auto kopen, antwoordde ruim 40 procent met 'ja'. Een benzineauto als optie was ongeveer net zo populair, in Europa.

Nederland kiest benzine

In Nederland liggen die percentages dus flink anders: slechts 19 procent zou nog kiezen voor een diesel, een benzineauto geldt voor 63 procent van de ondervraagden nog wel als optie.

In januari bleek al dat de verkoop van nieuwe diesels in ons land is ingestort, hoewel de markt voor tweedehands diesels juist groeide.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkoop nieuwe diesels ingestort, maar tweedehands markt groeit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van