Carrière

Ambtenaar moest afgedankte telefoons vernietigen, maar verkocht ze stiekem door

20 juni 2019 13:29 Aangepast: 20 juni 2019 21:14
In de milieustraat van Woerden werden afgedankte telefoons doorverkocht. Beeld © ANP

De gemeente Woerden mocht een medewerker van de milieustraat ontslaan, die ingeleverde spullen waaronder een computer, een tablet en telefoons meenam. Afgedankte telefoons gaf hij door aan neefjes en nichtjes, of hij verkocht ze door.

De man werkte ruim veertien jaar bij de milieustraat in de gemeente, en was daar opgeklommen tot waarnemend beheerder. Eind 2017 ontving de gemeente echter een klacht van iemand die enkele telefoons had ingeleverd, om ze te laten vernietigen.

Telefoon verkocht

Enkele weken later werden zijn ouders gebeld door iemand die een van die telefoons had gekocht op een markt in Utrecht. Omdat er nog gegevens op het mobieltje stonden, wilde de koper checken of het geen gestolen exemplaar betrof.

"Ik heb blijkbaar niet alle info gewist, maar ga ervan uit dat ik mijn telefoon ter vernietiging breng op de milieustraat", schreef de man van de ingeleverde telefoons aan de gemeente. "Blijkbaar hebben de medewerkers daar een handel in oude telefoons. (…) Ik vind dit heel zorgelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meenemen afwasmiddel kost teamleider Albert Heijn zijn baan

Verborgen camera’s

Na de klacht schakelde de gemeente Woerden Hoffmann Bedrijfsrecherche in, die  verborgen camera's in de milieustraat ophing. Op camerabeelden was onder meer te zien hoe een van de medewerkers een mobiele telefoon verkocht.

Tijdens een verhoor erkende de man vervolgens dat hij regelmatig spullen meenam, waaronder een naaimachine, een stereotoren, een tablet, een computer, een televisie, een spaarlamp, een gereedschapskoffer, een navigatiesysteem en vijftien mobiele telefoons.

De gemeente ontsloeg hem daarop wegens ernstig plichtsverzuim. Ook zijn broer werd ontslagen. Vijf andere medewerkers kregen een berisping.

Meenemen toegestaan

De broers stapten vervolgens echter naar de rechter om hun ontslag aan te vechten. Volgens hen was het in het verleden toegestaan om spullen tegen een kleine vergoeding mee te nemen. Ook andere medewerkers zouden dit hebben gedaan. De gemeente stelt echter dat dit in 2015 werd verboden, en dat iedereen dat wist.

De rechtbank Midden-Nederland in Utrecht oordeelde onlangs dat de gemeente de waarnemend beheerder mocht ontslaan. Het verweer dat de camerabeelden waarop een telefoon van handen wisselde voor geld een aflossing van een lening en een dummy telefoon betrof, achtte de rechter 'ongeloofwaardig'.  

'Regels onduidelijk'

Volgens advocaat Sinan Besli overweegt zijn cliënt in hoger beroep te gaan. "Hij neigt daartoe omdat hij het met punten in de beslissing niet eens is. Zo zou hij volgens de rechter hebben erkend dat hij wist dat het meenemen van spullen verboden was, maar die passage is uit zijn context gelicht. Uit de verklaring blijkt juist dat de regels onduidelijk waren."

Volgens de advocaat kan de gemeente niet met stukken bewijzen dat het beleid enkele jaren geleden is gewijzigd. "Als het zo belangrijk was, moet daarover in nota's of notulen toch iets te vinden zijn. Die heeft de gemeente niet getoond. Na een klacht over de telefoon is gebleken dat de regels onduidelijk waren,en zijn mijn cliënt en zijn broer geslachtofferd."

De gemeente wil geen commentaar op het vonnis geven. "Omdat het gaat om mensen, zijn we hier zeer terughoudend mee", aldus woordvoerster Madelon Dijkstra. Volgens haar toont de zaak niet aan dat het onveilig is om telefoons, computers en tablets in te leveren bij de milieustraat. "Uit deze zaak blijkt dat er maatregelen zijn genomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van