Ga naar de inhoud
Personal finance

Deelnemers pensioenfonds ABP laten miljard liggen: 'We gaan alles nabetalen'

Het gaat om extra geld van het ABP voor mensen met een WIA-uitkering. Beeld © iStock

Zo'n 16.000 mensen die recht hebben op een arbeidsongeschiktheidspensioen, hebben dat nooit gekregen. Dat komt omdat ze die regeling nooit hebben aangevraagd. Zo laten ze gemiddeld 200 euro bruto per maand liggen, ontdekte ABP. "Waarschijnlijk kennen ze de regeling gewoon niet."

Deelnemers aan overheids- en onderwijspensioenfonds ABP kunnen een aanvullende uitkering krijgen als ze arbeidsongeschikt raken. Als je een WIA-uitkering ontvangt, kom je in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidspensioen. Gemiddeld betekent dit extra inkomsten van 200 euro bruto per maand.

Nu blijkt dat lang niet iedereen die recht heeft op dit geld, het ook ontvangt. Uit een data-analyse van ABP blijkt dat 16.000 mensen nooit zo'n pensioen hebben aangevraagd, terwijl ze er wel recht op hebben.

'Mensen laten niet zomaar geld liggen'

"We kwamen erachter toen we in het nieuws hoorden dat arbeidsongeschiktheid toeneemt als de AOW-leeftijd stijgt", zegt woordvoerder Jos van Dijk, "Dat zagen we niet terug in onze eigen cijfers. Sinds kort kunnen we gegevens van het UWV koppelen en toen we dat deden, ontdekten we het verschil tussen WIA-gerechtigden en arbeidsongeschiktheidspensioen-aanvragen."

Waarom hebben deze 16.000 arbeidsongeschikten geen aanvraag gedaan? "Doorgaans laten mensen niet zomaar geld liggen", zegt Van Dijk. "Waarschijnlijk kennen ze de regeling gewoon niet. En dat is jammer, want het is een mooie aanvulling voor mensen die arbeidsongeschikt zijn."

Brief op de mat

Het ABP gaat deze 16.000 mensen helpen om het arbeidsongeschiktheidspensioen met terugwerkende kracht te ontvangen. Ze krijgen vandaag een brief op de mat, zegt Van Dijk. "Daarin staat precies wat je moet doen. Twijfel je, bel ons dan."

"ABP-deelnemers moeten het pensioen krijgen waar ze recht op hebben", vindt de woordvoerder van het grootste pensioenfonds van Nederland. "We gaan alles nabetalen en corrigeren."

Informatie versimpelen

Werkgevers moeten hun personeel wijzen op de regeling, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. ABP is nu van plan de informatie over het arbeidsongeschiktheidspensioen te versimpelen. De aanvraag van het pensioen moet ook eenvoudiger worden, aldus ABP.

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor de regeling, dan kun je een tool invullen op de site van ABP.

Als je recht hebt op arbeidsongeschiktheidspensioen, krijg je dit totdat je jouw AOW-leeftijd bereikt. Daarna ontvang je pensioen.

Vergeten pensioenen

Ook het gewone pensioen laten mensen soms liggen. In 2017 bleek dat duizenden ouderen jaarlijks hun pensioen vergeten aan te vragen. Er lag daarom voor meer dan 3 miljoen euro op de planken bij de pensioenfondsen.

Die zijn daar over het algemeen helemaal niet blij mee en zoeken actief naar de rechthebbenden. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je checken waar jij recht op hebt.

Opgepast:
Lees ook
Opgepast: kleine pensioenen afgepakt op 1 januari (en dat scheelt een biertje)