Goed nieuws voor Nederlandse vakantiegangers die door Duitsland rijden: het plan van de oosterburen om tol te heffen op snelwegen is afgekeurd door het Europese Hof.
Het plan is in strijd met Europese regels voor vrij verkeer van goederen en personen, aldus het Europese Hof van Justitie in een zaak die was aangespannen door Oostenrijk en werd gesteund door Nederland.
Het plan, waar al sinds 2015 over wordt gesteggeld, is discriminerend volgens de rechter omdat Duitse automobilisten via de wegenbelasting worden gecompenseerd. Voor buitenlandse automobisten geldt dit niet.
Maximaal 130 euro
Wie vanwege zijn of haar vakantie door Duitsland rijdt, zou hierdoor tussen de 2,5 en 25 euro (voor tien dagen), tussen de 7 en 50 euro (voor twee maanden) of 130 euro voor een jaarvignet kwijt zijn. Dat bedrag was onder meer afhankelijk van welk type auto en wat deze uitstoot.
Het was de bedoeling dat de heffing in oktober volgend jaar in zou gaan.
Opsteker
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Milieu, VVD) is blij met de uitspraak, volgens haar een 'opsteker' voor de Nederlandse automobilist. Die is 'vooral goed nieuws voor de automobilisten en ondernemers uit de grensregio', voegt zij toe.

Aangepaste vorm
Het is een definitieve uitspraak van het Hof, Duitsland kan er dus niet meer tegen in beroep gaan, laat een woordvoerder van het Hof aan RTL Z weten.
Dat wil overigens niet zeggen dat tol betalen op de Duitse Autobahn definitief van de baan is. Duitsland kan uiteraard besluiten om het plan aan te passen, bijvoorbeeld door Duitse automobilisten níet te compenseren.
Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. De Beierse zusterpartij van het CDU van bondskanselier Merkel stemt alleen in met het plan als de Duitse automobilist ontzien zou worden, schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.