Personal finance

Beroerde maand voor grote pensioenfondsen, kortingen dreigen

18 juni 2019 09:33 Aangepast: 18 juni 2019 09:52
Beeld © ANP

Voor de gepensioneerden van twee van Nederlands grootste pensioenfondsen komen kortingen op hun pensioenuitkering volgend jaar steeds dichterbij. Zelfs met de soepeler regels uit het pensioenakkoord zitten de pensioenfondsen voor de metaalsector in de gevarenzone.

Pensioenfondsen PME en PMT hadden een beroerde maand mei achter de rug: de dekkingsgraden daalden, naar respectievelijk 96,9 en 97,4 procent. De gemiddelde dekkingsgraad daalde hierdoor ook, tot in de buurt van de kritische ondergrens van 100 procent. 

De dekkingsgraad is de graadmeter van hoe goed een pensioenfonds ervoor staat. Dit percentage geeft aan in hoeverre een pensioenfonds in staat is om alle pensioenen te kunnen betalen, voor gepensioneerden van nu en in de toekomst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra tik voor pensioenen van Dijsselbloem: dekkingsgraden omlaag

In buurt nieuwe ondergrens

Door de daling van de afgelopen maand werd het gemiddelde over de afgelopen 12 maanden verder omlaag getrokken, naar respectievelijk 100,2 en 101,2 procent.

Dat is ver onder het huidige vereiste en komt zelfs in de buurt van de nieuwe ondergrens waarop pensioenfondsen moeten korten op de pensioenen die is afgesproken in het pensioenakkoord.

In ruil voor een hervorming van het huidige pensioenstelsel werd onder meer afgesproken dat de grens wordt verlaagd van 104,3 procent naar 100 procent. Als dit vijf jaar het geval is, moet vervolgens gekort worden.

ABP en PFZW

En dat dreigt nu voor de twee grote metaalpensioenfondsen. Dankzij beroerde beleggingsresultaten in mei, komt zelfs die nieuwe kritische ondergrens akelig dichtbij. 

Ook de twee andere grote pensioenfondsen hadden een beroerde maand achter de rug, blijkt bij navraag van RTL Z. Bij ambtenarenfonds ABP kwam de dekkingsgraad uit op 96,1 procent, bij zorgfonds PFZW op 96,3 procent.

De beleidsdekkingsgraden kwamen uit op respectievelijk 101,4 en 100,4. Maar omdat deze fondsen pas in het vierde jaar onder deze grens zitten, is pas eind volgend jaar het kritieke meetmoment.

In totaal kregen in 2017 al zo'n 1,7 miljoen gepensioneerden hun pensioen van een van de grote vier fondsen uitgekeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van