Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Bammetje mee: lunch in de kantine flink duurder geworden voor je portemonnee

18 juni 2019 10:35 Aangepast: 14 november 2019 17:14
Een vrouw haalt kroketten in een bedrijfskantine. Beeld © ANP

Misschien had je het al gemerkt, maar je bent flink veel meer gaan betalen voor de lunch op het werk. De prijzen in bedrijfskantines namen afgelopen jaar met 9,5 procent toe.

Gisteren werd al duidelijk dat onze dagelijkse boodschappen in de supermarkt flink in prijs gestegen zijn afgelopen jaar. Vooral vlees en vis zijn duurder geworden, mede met dank aan de btw-verhoging die 1 januari is ingegaan.

In mei betaalden we 3,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste stijging in 10 jaar tijd.

Niet alleen door btw-verhoging

Voor je lunch kom je er niet beter vanaf: afgelopen jaar moesten we voor producten in de kantine maar liefst 9,5 procent meer betalen, blijkt uit de consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt deels door de btw-verhoging, maar die verklaart niet alles.

Zonder het effect van productgebonden belastingen - zoals btw - en overheidssubsidies namen de prijzen nog steeds toe met 6,25 procent (de CPI afgeleid). In 10 jaar tijd namen de prijzen in kantines zelfs met 34 procent toe.

Bedrijven betalen minder mee

Dat verschil is deels te verklaren vanuit werkgevers. Die zijn minder gaan subsidiëren op de lunch, signaleerde ING al eerder. In een onderzoek van de bank drie jaar geleden gaf een kwart van de respondenten aan dat hun lunch werd gesubsidieerd door de baas. Bij meer mensen was die subsidie recentelijk verdwenen dan erbij gekomen.

Ook bij cateraar Sodexo herkennen ze dat. "We zien de afgelopen jaren een tendens dat de bijdrage van werkgevers aan de lunch minder wordt, al verschilt dit wel van bedrijf tot bedrijf", vertelt een woordvoerder aan RTL Z.

Meer betalen voor gezondere voeding

Tegelijkertijd is er ook een andere ontwikkeling: bedrijven zijn meer bezig met het welzijn van hun personeel, waardoor ze meer moeite doen om gezonde voeding aan te bieden, merken ze bij Sodexo. "Mensen zelf hebben ook meer en meer behoefte aan gezonde voeding en goede ingrediënten, en maken duurzame keuzes. Ze willen daar ook meer voor betalen."

Dat geldt niet voor alle medewerkers, want veel mensen geven in het ING-onderzoek aan dat ze vaker gebruik zouden maken van de bedrijfskantine als de prijzen lager zouden liggen. Gemiddeld gaven Nederlanders 3 jaar geleden nog 2,70 euro per dag uit aan hun lunch.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar, vooral vlees en vis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van