Personal finance

Een kwart van de stellen maakt ruzie over geldzaken

17 juni 2019 11:53 Aangepast: 18 juni 2019 08:03

Onenigheid over geld levert veel stellen stress op. Een kwart van de koppels ruziet over geldzaken, onderzocht budgetorganisatie Nibud.

Meer stellen doen anno 2019 samen hun financiën, blijkt uit het rapport Geld & Relatie van het Nibud. De budgetorganisatie ondervroeg 770 Nederlanders tussen 18 en 75 jaar.

Een derde van de koppels doet samen zijn financiën, terwijl dat er in 2007 nog maar een kwart was. 

Niet tevreden over sparen

Dat levert regelmatig ruzie op, want niet alleen over hoevéél geld er wordt uitgegeven is onenigheid, maar vooral de manier waaróp. Een kwart van de Nederlanders is niet blij met de gezamenlijke financiële situatie in het algemeen, een vijfde is ontevreden over hoeveel er wordt gespaard en 15 procent vindt het lastig om gezamenlijk de financiën te doen. 

Vooral stellen die moeite hebben met rondkomen, of die geldzaken in het algemeen lastig vinden, hebben vaker ruzie.

Geld op één hoop

De meerderheid van de Nederlandse stellen gooit zijn inkomsten op één hoop. Dat doen ze omdat ze dat wel makkelijk vinden, ongeacht of de een meer verdient dan de ander. Slechts 10 procent legt een verschillend bedrag in op de gezamenlijke rekening, gebaseerd op de hoogte van het inkomen, omdat ze dat eerlijker vinden. 

Koppels houden wel vaak nog een privérekening voor zichzelf, naast de gezamenlijke rekening voor de boodschappen en spullen voor in huis. Van de eigen rekening worden zaken als het mobiele telefoon, zorgverzekering en kleding gekocht.

Op één lijn

Veel stellen geven aan dat ze op dezelfde manier omgaan met geld als hun partner: 60 procent is even zuinig of juist niet. 1 op de 8 vindt zichzelf heel anders dan zijn of haar geliefde: zij hebben dan ook veel meer moeite om geldzaken te bespreken.

De meeste mensen maken onderling afspraken over uitgaven, bijvoorbeeld over wie wat betaalt en hoeveel er gespaard wordt. De rest van de mensen geeft aan dat niet nodig te vinden omdat het vanzelf gaat, of omdat ze beiden hun financiën zelf goed hebben geregeld. 

Nibud raadt aan om maandelijks met elkaar de financiën te bespreken, en duidelijke afspraken te maken wie wat betaalt. Dat scheelt je later - als je financiële situatie om wat voor reden verandert - veel discussie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van