Personal finance

De Aladdin-index: zo duur is roamen in het buitenland

17 juni 2019 06:09 Aangepast: 20 juni 2019 12:13

Dat mobiel internetten op verre vakanties duur kan zijn, dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe duur precies? Prijsvergelijker Simonly.nl bedacht de Aladdin-index.

Update: in een eerdere versie van dit artikel stond vermeld dat Simpel geen gebruikslimiet hanteert voor buitenbundelkosten. Simonly had zich gebaseerd op informatie van de website van Simpel en een verificatie daarvan bij de klantenservice, maar Simpel laat weten deze wél te hanteren. Deze cijfers zijn geüpdated. Ook de cijfers van Tele2 zijn aangepast, omdat die provider nieuwe voorwaarden heeft laten ingaan, die nog niet correct op de website waren gepubliceerd.

Het idee is simpel. De index geeft weer wat de kosten zijn van het bekijken van de trailer van de film Aladdin op je mobiel. Dit is een video van 2:15 minuut. Als je dat afspeelt op hoge kwaliteit (1080p), is dat goed voor 35,6 MB. Let wel: het gaat om de kosten buiten je bundel.

Binnen de EU

Binnen de Europese Unie is het simpel. Daar betaal je in principe gewoon dezelfde kosten die je ook in Nederland betaalt. Dit geldt ook voor een aantal providers in Zwitserland, Andorra, Monaco en Turkije.

Als je bundel op is, wordt het opletten. Dan geldt namelijk een aangepast tarief. Je provider mag dan per maand maximaal 60,50 euro in rekening brengen, tenzij je een andere limiet in je contract hebt staan.

Buiten de EU

Buiten de EU is het een ander verhaal. Vier providers schakelen je data automatisch uit wanneer je uit de EU vertrekt (T-mobile, Tele2, Youfone en Rokin Mobile).

Voor datagebruik buiten je bundel zijn de kosten buiten de EU een stuk hoger, gemiddeld 4,80 euro per MB. Wel houden de meeste providers hetzelfde maximumbedrag aan voor roamingkosten buiten je bundel als in de EU. Bij Hollandsnieuwe ben je duidelijk het duurste uit.

Bij alle providers verbruik je zoveel data voor het einde van de video dat het maximumbedrag is bereikt. Je internettoegang wordt dan automatisch geblokkeerd.

Hoeveel het kost en hoeveel minuten je kunt kijken verschilt per provider en per regio. Ben hanteert als een van de weinige providers een verschil tussen Europa (dus buiten de EU) en de rest van de wereld.

Tele2 hanteert verschillende tarieven per land, waarmee de kosten voor het kijken van de video tussen 3,65 euro en 9,15 euro uitkomen.

Echt duur wordt het als je in gebieden komt waar geen reguliere providers zijn, zoals op open zee of in de woestijn. Sommige providers, zoals Lebara verlenen hier überhaupt geen diensten.

Bij Tele2 wordt 10 euro per MB gerekend, waarmee het dataplafond al na 3 seconden wordt bereikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore