Personal finance

Aanbod aan alle Groningers met bevingsschade: 5000 euro zonder vragen

13 juni 2019 09:21 Aangepast: 13 juni 2019 10:34
Een Groninger met aardbevingsschade aan zijn boerderij. Beeld © ANP

Om eindelijk het stuwmeer aan achterstallige schademeldingen van Groningers als gevolg van de aardbevingen af te handelen, krijgen alle gedupeerden een voorstel: 5000 euro, zo op hun rekening zonder dat er vragen over gesteld worden.

Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) besloten. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) is ingesteld om de schademeldingen van Groningers af te handelen en een passende vergoeding te bieden. Maar die commissie loopt hopeloos achter met zijn werk, waardoor ook nieuwe gevallen niet afgehandeld kunnen worden.

5000 euro per melding

Inmiddels wachten al 19.000 Groningse huishoudens op afhandeling. Om die groep heel snel te doen slinken, biedt de minister een vaste vergoeding van 5000 euro aan iedereen die nog wacht op een beslissing op zijn of haar schademelding. Het aanbod geldt voor alle meldingen die voor afgelopen nacht om 00.00 uur zijn gedaan.

De minister verwacht dat door deze eenmalige regeling het stuwmeer zodanig slinkt dat nieuwe meldingen veel sneller aan de beurt komen en afgehandeld kunnen worden. Dat kan ook zeker geen kwaad, want de TCMG krijgt iedere week meer meldingen binnen dan het kan verwerken.

Gemiddeld

De voorgestelde vergoeding van 5000 euro ligt ongeveer gelijk aan het gemiddelde uitgekeerde bedrag per schademelding, blijkt uit gegevens van het TCMG. Tot nu toe werden 6152 schademeldingen toegewezen, voor een totaalbedrag van 32,8 miljoen euro. Dat komt neer op zo'n 5300 euro per geval.

Reken je ook de afgewezen aanvragen mee - de eenmalige regeling geldt immers voor iedereen die een aanvraag heeft ingediend - kom je op een gemiddelde van 4660 euro.

Ruimere regeling voor lange wachters

Voor de groep wachters die al voor 1 januari 2019 een schademelding deed, is de regeling nog iets ruimer. Zij kunnen kiezen uit een vaste vergoeding van 5000 euro, of de kosten van een erkende aannemer declareren tot een bedrag van maximaal 11.000 euro.

Wiebes kondigde de regeling voor gevallen van voor 1 januari vorige week al aan, maar in de Kamer en uit Groningen kwam daar kritiek op omdat het niet eerlijk zou zijn voor recentere gevallen. De minister zei daarop toe dat hij zal bekijken of hij de regeling niet toch nog wat kon verruimen.

Wiebes erkent dat de regeling ook vragen oproept over hoe eerlijk het allemaal is. "Mensen die pas kortgeleden hun schade hebben gemeld, krijgen een aanbod dat alle nieuwe gevallen niet krijgen", schrijft de minister. Maar het belang van het wegwerken van het stuwmeer is, juist ook voor nieuwe gevallen, zo groot dat de regeling tot 'gerechtvaardigd' is, stelt de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aardbevingsschade veel sneller afgehandeld, gaswinning niet verder omlaag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van