Ga naar de inhoud
Life

Frauderende directeur moet staalbedrijf Arcus 1,6 miljoen terugbetalen

Staalbedrijf sponsorde de paardrijdende dochter van zijn directeur. Kosten 175.000 euro. Beeld © ANP

De voormalig topman van staalbedrijf Arcus uit Dordrecht, die jarenlang een extreem luxe leven leidde op kosten van zijn werkgever, moet het bedrijf ruim 1,6 miljoen euro terugbetalen.

Dat blijkt uit twee recente uitspraken van de Rotterdamse rechtbank. Ook mag het Dortse staalbedrijf de man ontslaan. De directeur betwistte voor de rechtbank dat hij iets fout deed.

Staalbedrijf

Arcus is een Dordts staalbedrijf dat onderdeel is van het gelijknamige wereldwijde concern, dat stalen buizen en fittingen produceert en verkoopt. De directeur van de Nederlandse vestiging werkte al sinds begin jaren negentig voor het bedrijf en zijn rechtsvoorgangers.

Begin vorig jaar werd de man op non-actief gezet en later ontslagen, onder meer omdat een onderzoek zou hebben uitgewezen dat hij het staalbedrijf jarenlang liet opdraaien voor grootschalige privé-uitgaven.

Bij de Rotterdamse rechtbank diende het bedrijf een schadeclaim in. Op zijn beurt startte de man een zaak om te protesteren tegen zijn ontslag.

Luxeleven

Tijdens de rechtszaak passeerde een bijna eindeloze lijst uitgaven de revue: luxe privévakanties, trips naar zijn tweede huis in Spanje, etentjes, feesten voor zijn kinderen, maatpakken, onderhoud aan zijn Porsche 911 en verbouwingen aan zijn huis en tuin.

Ook liet hij het bedrijf zijn paardrijdende dochter sponsoren voor tienduizenden euro’s. De directeur gebruikte daarbij de bedrijfscreditcard, liet leveranciers facturen sturen aan het bedrijf, of maakte gebruik van discutabele facturen.

Zakelijke onenigheid

Voor de rechter stelde de man dat de top van het bedrijf hem wegens een zakelijke beslissing zonder afkoopsom weg wilde hebben. Veel van de uitgaven zouden via het bedrijf lopen, maar later door hem worden terugbetaald. Dat zou per abuis niet gebeurd zijn.

Uit twee vandaag openbaar geworden uitspraken blijkt dat de Rotterdamse rechtbank oordeelt dat de man aansprakelijk is voor een indrukwekkende schade van 1.633.384 euro.

Sponsoring dochter

Daarbij gaat het om 285.000 euro aan gebruikte creditcards, 242.000 euro aan facturen voor privézaken, 175.000 euro aan sponsoring van de paardensport van zijn dochter, ruim een half miljoen aan discutabele facturen van een bedrijf, en 425.000 euro aan ten onrechte betaalde salarissen en bonussen.

Advocaat Bob Gasseling van de voormalig directeur zegt ervan uit te gaan dat zijn cliënt tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep gaat. "Wij vinden onder meer dat de rechtbank een onjuiste maatstaf voor de aansprakelijkheid hanteert."

Arcus-directeuren Roland van Veen en Pieter van Nieuwaal belden niet terug na een verzoek om commentaar.