Ga naar de inhoud
Personal finance

Actiegroepen FNV: pensioenakkoord niet voldoende, 'stem nee'

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Han Busker, voorzitter van de FNV. Beeld © ANP

Twee actiegroepen binnen vakbond FNV roepen de 1 miljoen leden op om tegen het principeakkoord over het nieuwe pensioenstelsel te stemmen. Zij noemen dit akkoord onvoldoende en hekelen vooral de aow-leeftijd die blijft stijgen.

In een verklaring, zo schrijft Het Financieele Dagblad, uiten de actiegroepen zich verder tegen de rekenrente die niet wordt aangepast. Daarnaast hekelen ze het het voorstel dat de pensioenfondsen zelf voor de compensatie moeten zorgen van het afschaffen van de doorsneesystematiek (de leeftijdsonafhankelijke pensioenopbouw).

Veertigers en vijftigers lopen daarbij een gat van in totaal tientallen miljarden in hun pensioenopbouw op. "Hiermee is de indexatie voor de komende jaren volledig uit beeld", denken de twee clubs. "Dat is niet acceptabel, het akkoord moet daarom worden afgewezen."

Het
Lees ook:
Het nieuwe pensioenstelsel: eerlijker, maar minder zekerheid

Stemmen in referendum 

De aow-leeftijd gaat overigens wel langzamer omhoog. Nu moet er voor ieder jaar dat we gemiddeld ouder worden, een jaar extra gewerkt worden. Onder het principeakkoord stijgt de aow-leeftijd nog maar 8 maanden per jaar dat de levensverwachting omhoog gaat. 

Vanaf morgen mogen FNV-leden stemmen over het pensioenakkoord in een online referendum. Zaterdag zal de uitslag bekend zijn. Doorslaggevend zal de stem zijn van het ledenparlement, dat zich buigt over de uitslag van het referendum en dan een definitief besluit neemt. Dit parlement bestaat uit 105 vertegenwoordigers, die per bedrijfstak zijn gekozen.

Peiling: meeste Nederlanders voor akkoord

Volgens het FD ligt het FNV-bestuur onder vuur van het ledenparlement omdat dat het bestuur te positief vindt over het pensioenakkoord. Het bestuur zou er niet neutraal instaan, is de kritiek.

Opiniepeiler Maurice de Hond stelt dat een meerderheid van de Nederlanders voor het akkoord is. Vooral bij de achterban van het CDA en de PvdA is een grote meerderheid voor. Van de SP en de PVV kunnen de meeste kiezers zich niet vinden in de verschillende onderdelen van het pensioenakkoord.

Seminar over pensioenakkoord

Heb je vragen over het pensioenakkoord? Wat is afgesproken en wat nog niet? En waarom is dit akkoord nodig? Meld je dan aan voor het online seminar: Alles wat je wil weten over het pensioenakkoord op woensdag 12 juni om 20.30. Een uur lang geven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland, antwoord op vragen. Klik hier om je aan te melden en jouw vraag te stellen.