Ga naar de inhoud
Future of work

Glazenwasser, timmerman en metselaar worden robotbestuurders

Beeld © Skyline Robotics

De tijd dat je robots vooral in science-fictionfilms zag, is voorbij. We werken tegenwoordig al vaak samen met robots en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Hoe gaan ze onze werkzaamheden veranderen?

Webwinkelgigant Amazon maakte vorige maand in Las Vegas bekend dat er naast 300.000 werknemers ook 200.000 robots werkzaam zijn in distributiecentra over de hele wereld. De robots helpen bij het sorteren van algemene producten, van lampen en kleding tot kajaks en fietsen.

Gerobotiseerde fabriek

Twee dagen later berichtte CNN over een Israëlische startup die robots aan het werk zet als glazenwasser voor wolkenkrabbers. Menselijke glazenwassers worden niet de laan uitgestuurd door Skyline Robotics. In tegendeel: het idee is dat zij de robots gaan besturen.

Ook bij het Nederlandse bouwbedrijf Dijkstra Draisma werken mensen samen met robots. Dijkstra bouwt huizen in een volledig gerobotiseerde fabriek. De muren worden niet door een metselaar op de bouwplaats gebouwd, maar door een robotarm.  "Een robot vervangt 16 mensen", zegt directeur Biense Dijkstra.

 

Plukkers en wieders overbodig

Robotisering en automatisering in nog grotere mate hebben ons veel werk uit handen genomen. “Duizenden administratieve banen bij banken en verzekeraars zijn verdwenen als gevolg van slimmere software en AI”, meldt Ton Wilthagen hoogleraar arbeidsmarkt in Tilburg aan RTL Z. Ook in distributiecentra en callcentra is veel werk geautomatiseerd.

Joost Broekens is medeoprichter van Interactive Robotics, een Delfts bedrijf dat sociale robots maakt. Broekens ziet dat robots vooral repetitief werk van ons overnemen. Bijvoorbeeld werk van plukkers en wieders in de akker- en tuinbouw.

Werkloze taxichauffeur

In de verre toekomst, als auto’s volledig zelfrijdend zijn, dan zullen taxichauffeurs overbodig worden, voorziet Broekens.

Ook in andere beroepen zullen robots het werk van mensen overnemen. Denk aan een robotadviseur, die de taken van een hypotheekadviseur van vlees en bloed overneemt. Of een machine die de schappen in de supermarkt bijvult, in plaats van de scholier.

Of verf die zichzelf over de muur verspreidt, waardoor een schilder overbodig raakt. Misschien zijn robots ook wel geschikter dan journalisten, als het gaat om het opstellen van beursberichten of voetbalverslagen.

Nieuwe beroepen

Dijkstra, van bouwbedrijf Dijkstra Draisma, bestrijdt het beeld dat zijn robots de banen inpikken van metselaars en timmerlieden. "Juist niet! We hebben nu juist meer personeel dan eerst. We hadden eerst 20 mensen in dienst. Dat zijn er nu 40." Hun werkzaamheden zijn alleen veranderd, erkent hij.

Ook het World Economic Forum concludeert dat automatisering, waaronder robots en kunstmatige intelligentie, juist tot extra banen leidt. Rond 2022 verdwijnen er 75 miljoen banen door de toenemende automatisering. Tegelijkertijd ontstaan in deze periode 133 miljoen nieuwe banen door diezelfde ontwikkeling.

Want door automatisering ontstaan nieuwe beroepen, waarbij werknemers nauw gaan samenwerken met nieuwe technologieën als robots en kunstmatige intelligentie.

Robotdokter

Automatisering zorgt ervoor dat bedrijven goedkoper gaan produceren, zegt Anna Salomons, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht. "Daardoor stijgt de vraag, waardoor de productie toeneemt. Dat zorgt juist voor meer banen."

Ook zullen er compleet nieuwe banen ontstaan. Financiële producten rond robotlease, het interactieve design van robots en de reparatie van robots zullen tot nieuwe beroepen leiden, verwacht Broekens. Daarnaast hebben we meer cybersecurityspecialisten, big data-analisten en appontwikkelaars nodig.

Creatief en kritisch

"De belangrijkste trend is niet dat er banen bijkomen of verdwijnen, maar dat alle bestaande banen veranderen door robotisering en AI", zegt Wilthagen. De hoogleraar denkt dat de uitdaging vooral zit in het samenwerken van mens en robot.

Mensen zullen vooral meer ‘menselijk werk’ gaan doen, verwacht Wilthagen. Dat is werk waarbij eigenschappen belangrijk zijn zoals creativiteit, kritisch denkvermogen, cognitieve flexibiliteit en emotionele intelligentie.

Voetbaljournalist

De hypotheek-adviseur, vakkenvuller, huisschilder, voetbaljournalist moeten zichzelf dus opnieuw uitvinden als ze willen als ze zichzelf willen redden op de arbeidsmarkt van de toekomst. Net als de Israëlische glazenwasser die voortaan niet meer zelf tegen een wolkenkrabber aanhangt, maar een ramenwas-robot bestuurt.

Innovatieweek: Future of work

Hoe zien onze banen eruit in de toekomst? Hoe verandert ons werk door robotisering en algoritmes? En welke eigenschappen worden belangrijker in onze carrière? Deze en meer vragen beantwoordt RTL Z in de Innovatieweek: Future of work, van 10 t/m 15 juni.