Ga naar de inhoud
Arm in een rijk land

Kom jij rond met weinig geld? Speel de game

Voor een onderzoek naar armoede onder werkende Nederlanders sprak RTL Nieuws met tientallen mensen die moeite hebben om rond te komen van hun salaris. Hun vaste lasten zijn hoog en er blijft elke maand weinig of niets over voor kleding of een dagje weg. We verwerkten hun ervaringen en dilemma's in een game, waarin je kunt zien hoe moeilijk het kan zijn.

Lukt het jou om het einde van de maand te halen zonder in het rood te komen? Je begint het spel met een vol salaris, maar er kunnen natuurlijk allerlei dingen gebeuren die geld kosten. Je kunt spelen als alleenstaande, of als gezin met twee kinderen. Welke keuzes maak jij?

Speel de game:

Werkt de game niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Waarom heeft RTL Nieuws deze game gemaakt?

Geldproblemen zijn natuurlijk geen spelletje. De situaties die in de game beschreven worden, zijn gebaseerd op de ervaringen van tientallen mensen die moeite hebben om rond te komen. Ze laten dus zien tegen welke problemen je aan kunt lopen als je weinig te besteden hebt, en hoge vaste lasten. Dan blijft er weinig over en moet je soms moeilijke keuzes maken. Dat hopen we op deze manier voelbaar te maken.

Hoe realistisch is deze game?

Een game blijft een sterk versimpelde versie van de werkelijkheid. In het echte leven zijn keuzes meestal minder zwart-wit als ze in dit spel zijn, of gebeurt er niet zó veel in één maand. Zo krijg je natuurlijk ook niet meteen een gaatje in je kies als je eens wat ongezonder eet. Wat dat betreft is niet elke situatie realistisch.

Maar alle dilemma's zijn gebaseerd op daadwerkelijke ervaringen van de mensen die RTL Nieuws gesproken heeft. Zo kan een tandartsafspraak of energierekening in een krappe maand behoorlijk slecht uitkomen. Met deze game proberen we de problemen te illustreren waar mensen die moeilijk rondkomen, mee te maken krijgen. Voor de bedragen zijn we zoveel mogelijk uitgegaan van gegevens uit ons onderzoek en informatie van het Nibud.

Ook
Onderzoek RTL Nieuws
Ook Nederlanders met modaal inkomen worstelen om rond te komen

Ik neem alle goedkope keuzes, en haal het alsnog niet. Kan ik wel 'winnen'?

Het is voor zowel het gezin als de alleenstaande mogelijk om de maand in de plus te eindigen, maar dat lukt niet als je telkens goedkope opties kiest. Dat is hierom: arm zijn kan heel duur zijn. Verzekeringen kosten bijvoorbeeld geld, dus zal iemand met weinig geld eerder kiezen voor een goedkope verzekering, of zelfs helemaal geen. Maar als er dan iets misgaat, kost dat nog méér geld. Het is dus een lastige balans: waar besteed je wel geld aan, om later weer grotere problemen te voorkomen?

Er gaat iets mis

Kom je een technisch probleem tegen, of gaat er iets anders mis? Stuur dan een mail naar onderzoek@rtl.nl. Ook als je vragen of opmerkingen hebt over ons onderzoek, is de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op dat adres te bereiken.