Ga naar de inhoud
Personal finance

Funda zoekt gemeente om rijtjeswoning met kasteelgevoel te bouwen

De achtergevel van het Funda Huis, met grote openslaande tuindeuren.

Altijd al de landheer of jonkvrouw willen uithangen, maar niet de poen voor iets anders dan een rijtjeshuis in een doodnormale woonwijk? Dan wil Funda je vriend zijn. De woningzoekwebsite is bezig met het ontwikkelen van hun 'Funda Huis'. Dat is een huis dat lijkt op een 'normaal' rijtjeshuis, maar van binnen aanvoelt als een kasteel.

Funda-zoekdatahuis

Twee jaar geleden kregen architecten Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld de opdracht om op basis van de zoekdata van Funda een huis te ontwikkelen.

Uitgangspunt daarvoor was het feit dat er een groot verschil bestaat tussen de huizen waar Fundabezoekers naar kijken, en het huis dat de gemiddelde bezoeker koopt.  

"Je hebt dromen en realiteit", zegt Maaike Arns van Van Wijnen daarover. Van Wijnen werkt samen met architecten Dingeman Deijs en Heren 5, Funda en Nieuw Wonen Nederland aan het Funda Huis.

"We zien dat het grootste deel van de Nederlanders uiteindelijk in een rijtjeswoning gaat wonen. Dus willen we zorgen dat die het gevoel van een kasteel of boerderij krijgt", zegt Arns. Een van de keuzes die er gemaakt is, is om de woonkamer veel groter en hoger te maken, terwijl de slaapkamers juist kleiner en praktischer worden.

'Marktconforme prijs' 

De oppervlakte van het huis komt uit op ongeveer 105 vierkante meter. "De gemiddelde Fundabezoeker zoekt iets tussen de 100 en 125 vierkante meter, dus daar houden wij aan vast." Daarmee moet de woningprijs 'marktconform en betaalbaar' worden.

Daarnaast is er niet voor gekozen om drie even grote slaapkamers te maken, maar is de ouderlijke slaapkamer in een toren gebouwd met inbouwkast onder het bed, is van de zolder een speelzolder gemaakt en is er ook een bedstee met inbouwkast ernaast gemaakt.

Open overloop en zicht op sterren

Een grote, open overloop biedt zicht door het hele huis. De master bedroom heeft geen plafond, maar grote open ramen die zorgen voor veel licht of uitzicht op de sterren. Twee grote glazen deuren aan de achterkant zorgen eveneens voor veel lichtinval.

Het samenwerkingsverband vraagt nu om gemeenten waar het Funda Huis relatief snel ontwikkeld kan worden. "We verwachten veel aanmeldingen, want wie wil dat nou niet", zegt Arns. In eerste instantie komt er een 'Funda original', volgens het plan. Daarnaast wil het samenwerkingsverband meer woningen ontwikkelen op basis van de vraag die er is volgens funda-data.

Half september wordt er een gemeente geselecteerd waar de eerste Funda-woning wordt gebouwd. De eerste schep moet vanaf 1 januari 2020 de grond in kunnen.